Windows'ta Disk Alanı Analizi Yapabileceğiniz En İyi 10 Program

Disk analiz programları neler sorusunu soran kişiler için liste hazırladık. İşte Windows bilgisayarda disk alanı analizi yapabileceğiniz en iyi 10 program!

En iyi disk analiz programları neler? Bu yazıda Windows işletim sistemine sahip bilgisayarlar üzerinden kullanılabilecek en başarılı hizmetleri bir arada topladık. Hazırladığımız listeye göz atabilir ve bu konuda en başarılı yazılımlar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Medya dosyaları, oyunlar ve yazılımların kalitesinin gittikçe iyileşmesi, bilgisayar sistemlerimiz için de her geçen gün daha fazla depolama alanı ihtiyacını doğuruyor. Sisteminizin sabit diski ne kadar büyük olursa olsun, düşük depolama hatasıyla karşılaşmanız olası bir durum.

Söz konusu hatayla karşılaştığınızda istenmeyen verileri silebilir veya büyük boyutlu dosyaları harici bir diske taşıyabilirsiniz. Ya da bunların yerine bir disk alanı analiz aracı kullanarak depolama alanı açabilirsiniz. Bu listemizde, Windows’ta disk alanı analizi yapabileceğiniz en iyi 10 programı sizler için hazırladık.

En İyi Disk Analiz Programları Listesi

  • WinDirStat
  • Disk Savvy
  • SpaceSniffer
  • TreeSize
  • GetFoldersize
  • JDiskReport
  • HDGraph
  • WizTree
  • TweakNow DiskAnalyzer
  • FolderSizes

Yukarıda Windows işletim sistemine sahip bilgisayarlarda kullanabileceğiniz en iyi 10 disk analiz programı yer alıyor. Listede bulunan yazılımların detaylarına aşağıdan göz atabilirsiniz.

WinDirStat

En güvenilir disk analizi araçlarından biri olan WinDirStat, sabit disk alanınız hakkında size bilgi vermek için üç varsayılan paneli bulunan hızlı bir analiz aracı. Sabit diskinizdeki gerçek boyutlara göre değişen boyutlardaki çubuklarla gösterilen verilere ait bir ağaç görünümü (treemap) sunan uygulamada, dosya türlerini ve boyutlarını kolayca temizleyebiliyorsunuz.

Bunların yanında, dahili temizleme seçenekleriyle sabit diskinizde kolaylıkla yer açabilmeniz mümkün.

Disk Savvy

Kullanımı kolay ve mükemmel özelleştirme seçenekleri sunan son derece gelişmiş bir disk analiz aracı olan Disk Savvy, ücretsiz sürümünde sunduğu özellikler normal kullanıcılar için yeterli olacaktır. Ancak, verileriniz TB’ları geçiyorsa ve ağ sürücüsü desteği veya komut satırı desteği gibi gelişmiş özellikler istiyorsanız ücretli sürümü satın almanız gerekiyor.

Dosyaların boyutuna göre sıralayan ve kategorize eden Disk Savvy, özel filtreler sayesinde verilere daha kolay erişim imkanı sunuyor.

SpaceSniffer

İnteraktif arayüzüyle çok basit bir şekilde dosya, klasör ve yüklenebilir programlar arasında ayrım yapabilen SpaceSniffer, görsel olarak verileri daha kolay saptamaya yardımcı oluyor.

Tüm veriler üzerine dosya veya klasör adı yazılmış şekilde başlık olarak gösteriliyor ve daha derine inmek ve büyük dosyalar aramak için her bir başlığa çift tıklamanız gereken programda, verileri bir dosyaya aktarabilir ve harici depolama aygıtlarını da tarayabilirsiniz.

TreeSize

Hem ücretsiz hem de ücretli sürümü bulunan TreeSize uygulaması, hızlı ve basit bir araç isteyenler için ücretsiz sürümü yeterli oluyor.  Sürücünüzdeki tüm klasörleri ve dosyaları boyutlarıyla birlikte gösteren ve aynı zamanda büyük dosyalardan küçük dosyalara doğru düzenleyen uygulamada disk alanı açmanız daha kolay hale geliyor.

GetFoldersize

GetFolderSize uygulaması, yalnızca sabit diskinizdeki klasörleri ve boyutlarını da gösterdiği için TreeSize ile benzerlik gösteriyor. Bununla birlikte, ilginç bulabileceğiniz ek araçları da beraberinde getiriyor.

Yalnızca seçili klasörün içindeki dosyaları görebileceğiniz bir panel ve her iki paneldeki sonuçları filtreleme gibi özelliklere sahip olan GetFolderSize, listedeki diğer araçlarla karşılaştırıldığında daha yavaş olduğunu söyleyebiliriz.

JDiskReport

Çok kullanışlı özelliklere ve şık bir arayüze sahip olan JDiskReport uygulaması, taramanın yavaş olması dışında oldukça iyi diyebiliriz. Bununla birlikte, ayrıntıları gösteren iyi bir özelliğe sahip olan uygulamada hangi dosya türünün sorunlu olduğunu görmek için dosya uzantısı türlerini içeren bir grafik de görebilirsiniz.

Seçtiğiniz herhangi bir yerdeki en büyük 50 dosyayı gösteren JDiskReport, sıklıkla kullanmadığınız dosyaları görme ve temizleme özelliği de sunuyor.

HDGraph

Animayonlu interaktif materyalleri seviyorsanız, HDGraph sizin için oldukça iyi bir çözüm olabilir. Büyük verileri gösteren bir dairesel halka şeklinde grafik çizen ve ortasından dışa doğru her klasör içindeki verileri gösteren uygulamada, daha ayrıntılı bilgiler için her bölüme çift tıklatabilirsiniz.

WizTree

WizTree, sahip olduğu başarılı arayüz ile dikkat çekiyor. Yalnızca GB cinsinden verileri gösteren ve büyük dosyalardan küçük dosyalara biçimlendiren başka bir disk analiz aracı olan WizTree, son derece hızlı çalışıyor. 

Tüm ögeleri, yüzde boyutunu, toplam dosya/klasörleri ve son değiştirilme tarihlerini gösteren uygulamada gerekli dosyaları hızlı bir şekilde belirlemek ve arabiriminden etkileşim kurmak için arama çubuğunu da kullanabilirsiniz.

TweakNow DiskAnalyzer

Genel ve Özet adlı iki ana bölümden oluşan TweakNow DiskAnalyzer uygulamasının Genel bölümünde sadece dosya ve klasör boyutlarıyla birlikte tüm veriler listeleniyor. Özet bölümünde ise tüm yönetim işlemini yapabiliyorsunuz.

Sabit diskinizde bulunan en büyük 20 dosyayı ve türüne göre listelenen verileri görebileceğiniz kullanışlı bir kategori bölümü de bulunan uygulamada, kullanılmayan dosya ve klasörlerin listelendiği ilginç bir bölüm de bulunuyor.

FolderSizes

14 günlük deneme süresiyle sunulan ve lisans için 60 dolar ödemeniz gereken FolderSizes uygulaması, bu alanda kullanabileceğiniz en iyi disk analiz aracı diyebilirim. Depolama türü desteği ve özellikleri bakımından eksiksiz olan FolderSizes; grafikler, disk raporları, tarama filtreleri, son derece özelleştirilebilir arama özelliği, dosyaları aramak için 15’den fazla filtre sunuyor.

Fare imlecini bir klasöre sürükleyerek düzeltmek için gereken tüm ayrıntıları görebileceğiniz uygulama son derece hızlı çalışıyor.

Windows’ta disk alanı analizi yapabileceğiniz en iyi 10 programı sıraladık. Bu programlardan birini tercih etmek isterseniz FolderSizes oldukça iyi bir alternatif, fakat 60 dolarlık lisans ücreti bunun önüne geçebilir. Bu sebeple listedeki diğer araçlardan dilediğinizi kullanabilirsiniz. Bizim tavsiyemiz; WinDirStat ve Disk Savvy programlarını kullanmanız yönünde.

Bu yazıda en iyi 10 disk analizi programı listesi hazırladık. Konu ile ilgili düşüncelerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizimle paylaşmayı unutmayın. Ayrıca Windows Sistem Bakım Uygulaması yazımıza da göz atabilirsiniz.

YORUMLAR