Windows Yazılımlarına Alternatif Olarak Kullanabileceğiniz 5 Yazılım

Windows yazılımlarının alternatifleri neler sorusunu soran bilgisayar kullanıcıları için birbirinden başarılı programların yer aldığı bir liste hazırladık.

Windows işletim sistemi, önceden yüklenmiş birçok yazılımla birlikte geliyor. Birçok özelliği yeterince beğenilmese de bazı Windows yazılımları diğer araçlara göre daha iyi bir seçim olabilir. Peki, Windows yazılımlarının alternatifleri neler?

Microsoft tarafından sunulan Windows, dünyanın en popüler işletim sistemlerinden bir tanesidir. Popüler işletim sisteminin içerisinde çeşitli araçlar bulunuyor. Bu araçlar arasında Microsoft Edge, Windows Media Player ve Microsoft Paint gibi pek çok yazılım bulunuyor.

Windows'ta yer alan yazılımlar bazen yetersiz kalabiliyor. Daha gelişmiş özelliklere sahip olan pek çok alternatif program mevcut. Peki, popüler işletim sistemi tarafından sunulan yazılımlar yerine kullanılabilecek programlar neler? Bu yazıda çoğu kişinin merak ettiği soruyu yanıtlayacağız.

Windows Yazılımlarının Alternatifleri Listesi

  • Microsoft Edge yerine Google Chrome
  • Windows Media Player Yerine VLC Media Player
  • Microsoft Paint yerine Paint.NET
  • Not Defteri yerine Notepad++
  • Ekran Alıntısı Aracı yerine ShareX

Yukarıda Windows işletim sistemi tarafından sunulan araçlar yerine kullanabileceğiniz programlar bulunuyor. Listede yer alan programların detaylarına aşağıdan göz atabilirsiniz.

Microsoft Edge Yerine Google Chrome

Edge tarayıcısı, Microsoft’un yıllar sonra Internet Explorer’ın yerine geliştirdiği bir internet tarayıcısı. Internet Explorer’a göre çok daha iyi olan Edge, diğer tarayıcılarda olduğu gibi uzantıları destekliyor. Ancak genel olarak baktığımızda varsayılan tarayıcı olma konusunda yeterince iyi değil.

Sekme senkronizasyonları ve güçlü kullanıcı özellikleri gibi kolaylıkları Edge tarayıcısında bulmanız pek mümkün değil. Bunun yerine Chrome tarayıcısını kullanarak senkronizasyon özellikleri, masaüstü sekmelerini telefonunuzda açabilir ya da tam tersini yapabilir ve hız, güvenlik ve yeni gelen özelliklerden faydalanabilirsiniz.

Microsoft Edge tarayıcısına bir diğer alternatif ise Mozilla Firefox'tur. Dünya çapında milyonlarca kişi tarafından tercih edilen internet tarayıcısında pek çok özellik bulunuyor. Kullanıcı dostu arayüzü ile kolay kullanım sunan tarayıcıyı ücretsiz olarak kullanabilirsiniz.

Windows Media Player Yerine VLC Media Player

Windows’ta yıllardan beri var olan Windows Media Player, Windows 7’den bu yana çok fazla değişmedi. Medya ortamlarının yükselmesi ve optik sürücü eksikliği ile muhtemelen siz de Windows Media Player’ı çok fazla kullanmıyorsunuzdur.

Bunun yerine VLC Media Player daha iyi ve kolay bir seçim olacaktır. Bu uygulama, her türlü video ve ses dosyasını oynatabilen oldukça kapsamlı bir medya oynatıcısı diyebilirim. Ayrıca, VLC Media Player’ı kullanarak evinizde bir medya sunucusu bile kurabilirsiniz. Bu sebeple, Windows Media Player’ı kullanmak için hiçbir neden göremiyoruz.

Windows Media Player'ın bir diğer alternatifi ise GOM Player'dır. Sahip olduğu başarılı arayüz sayesinde çok basit bir kullanım sunan programda çeşitli özellikler mevcut. Bu özellikler kullanım deneyimini önemli ölçüde iyileştiriyor.

Microsoft Paint Yerine Paint.NET

Windows ile birlikte gelen resim düzenleyicisi uygulaması olan MS Paint de zamanla gelişti. Ancak, basit bir kırpma işi dışında kullanana pek az rastlıyoruz. Döndürme, hassas bilgileri bulanıklaştırma ve diğer çeşitli işlemler için Paint’ten daha iyi bir yazılıma ihtiyaç duyabiliyoruz.

Bu konuda en doğru seçim, Paint.NET uygulaması olacaktır. MS Paint’ten daha fazla özellik sunan yazılımda katmanlar, otomatik ayarlamalar, harmanlama, bulanıklaştırma ve daha pek çok özelliği bulabilirsiniz. Her ne kadar bir Photoshop olmasa da, ihtiyaç duyduğunuz tüm düzenlemeleri kolaylıkla yapabilirsiniz.

Microsoft Paint'in bir diğer alternatifi ise PhotoScape'dir. Dünya çapında çok fazla sayıda kişi tarafından tercih edilen resim düzenleme Photoscape, fotoğraf birleştirme, resim boyutlandırma, kırmızı göz düzeltme, resim mozaikleme dahil olmak üzere çeşitli kullanışlı araçlar sunuyor.

Not Defteri Yerine Notepad++

Windows’un Not Defteri uygulaması, benzer diğer uygulamaların gölgesinde kalsa da yine de kullanışlı bir yardımcı program. Hızlı bir şekilde not almanız gereken durumlarda oldukça işinize yarayacak olan Not Defteri’nde çeşitli metin biçimlendirmelerini de yapabilirsiniz. Notepad++ kullanarak Not Defteri’nden daha fazla özelliğe sahip olabilirsiniz.

Birden fazla dosyayı açabileceğiniz sekmeler, siz kapatana kadar kaydedilmiş dosyaları saklama, kod yazanlar için araçlar, biçimlendirme ve otomatik düzeltme yardımı için dil seçme ve makro desteği gibi imkanlar sunan Notepad++ yazılımında yazım denetleyicisi ve HEX dönüştürücü gibi eklenti kitaplığı da mevcut.

Ekran Alıntısı Aracı Yerine ShareX

Windows’ta bulunan Ekran Alıntısı Aracı, PrintScreen tuşuna (prt sc) bastıktan sonra görüntüyü Paint’e yapıştırmaktan çok daha hızlı bir seçenek sunuyor. Ancak, ekran görüntüsünde hızlı düzenlemeler yapamama ve herhangi bir platforma yükleyememe durumu oldukça can sıkabiliyor.

Bunun yerine daha iyi bir ekran görüntüsü alma aracına ihtiyacınız olabilir. Pek çok kullanıcı tarafından sevilen ShareX, oldukça güçlü özellikler sunuyor. Ekran görüntüsünü düzenleme ve çeşitli platformlara yükleme gibi özelliklere de sahip olan ShareX uygulamasını Ekran Alıntısı Aracı’na alternatif olarak kullanabilirsiniz.

Windows işletim sistemi tarafından sunulan Ekran Alıntısı aracının bir diğer alternatifi ise LightShot programıdır. Kullanıcıların çok hızlı ve pratik bir şekilde ekran görüntüsü alabilmesine imkân tanıyan LightShot çok basit bir kullanıma sahiptir. 

Bu yazıda Windows işletim sistemi tarafından sunulan araçlar yerine kullanabileceğiniz programları sıraladık. Konu ile ilgili düşüncelerinizi aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizimle paylaşmayı unutmayın.

Windows 10 ISO Dosyası Nasıl İndirilir?
NASIL YAPILIR

Windows 10 ISO Dosyası Nasıl İndirilir?

Windows 10 yüklü bilgisayarınızda temiz bir başlangıç yapabilmek adına format atmak istiyorsanız Windows 10'un temel kurulum dosyalarına sahip olmanız gerekiyor.

YORUMLAR