Türkiye'nin İnternet Hızı Hakkında Bizi Düşündüren Şeyler

Her ay birçok kampanyayla internet pazarlamaya devam edilen Türkiye'de, internet hızı pazarlanmaya değer mi?

Türkiye'nin İnternet Hızı Hakkında Bizi Düşündüren Şeyler

Türkiye’de nüfusa oranla yüzde 60’a yakın bir internet kullanımı potansiyeli var. Bu hizmetin omurgası ise yüzde 90’ı TTNET üzerinde bulunuyor. Her ay birçok kampanyayla internet pazarlamaya devam edilen ülkede, internet hızı pazarlanmaya değer mi? İnceledik. 

İnternet paketiniz kaç Mbps olursa olsun dünya aylık internet hızı ortalaması Akamai.net tarafından 4 Mbps olarak açıklandı. Çünkü gelişmemiş ülkelerin internet hızı bu ortalamayı korkunç bir şekilde aşağıya çekiyor.

Öte yandan rapor Asya ülkelerinin akıllara durgunluk veren performansını öve öve bitiremiyor. Dünyanın ortalama olarak internete en hızlı bağlanan ülkesi Güney Kore. 2013 yılına göre internet hızını 2 katı artıran Güney Kore bugün 23,6 Mbps ortalama hızla internette dolaşıyor, anında film izleyebiliyor, oyun oynayabiliyor hiçbir sıkıntı yaşamıyor. Ülkede internet kesintisi tamlaması bilinmiyor, yaşanırsa kıyamet kopacağından korkuluyor. 

Güney Koreyi hemen arkasından 14.6 Mbps hızla Japonya ve 13.3 Mbps ile Hong Kong izliyor. ABD bile Asya’nın hızına yetişemiyor ve ortalama 10,5 Mbps internet hızıyla ilk ona bile giremiyor. 

Türkiye interneti ayaklar altında

Türkiye’nin durumu biraz acıklı. Bugün kullandığınız internet paketi ne olursa olsun aylık ortalamanız 5 Mbps’yi geçemiyor. Burada şu gerçekle karşı kaşı karşıyayız 20 Mbps parası verdiğimiz internet paketinin 15 Mbps değerinde bir kaybı var. Bunu neden ödemek zorunda kalıyoruz.

Son dönemlerde özel şirketlerin sağladığı fiber internet olanakları bazı bölgelerde durumu özel bir şekilde hızlandırabiliyor ancak bu pilot bölgelerle sınırlı ve alt yapı çalışmaları o kadar hızlı gitmiyor. Ama başlangıç için umut verici tabii.

Türkiye ve gelişmekte olan ülkeler arasında download hızları

Türkiye ve gelişmekte olan ülkeler arasında upload hızları

Gelişmiş ülkelerde 1080p bir video saniyeler içinde izlenebiliyor. Türkiye’de video izleme kalitesi ise ortalama 144p’ye denk düşüyor. Dünyanın en pahalı internet servisini kullandığımız da es geçmemek lazım. İnternet üzerinde verdiğimiz paranın karşılığını alamıyor ve maalesef bu standarda alışmak zorunda bırakılıyoruz.  Verdiğimiz paranın, verginin karşılığını alamamaya o kadar alıştık ki, bu konuda yükseltmek istediğimiz sesimizi kendimiz bile duymuyoruz. Protestolarımız hiç ses getirmiyor, servislere yaptığımız resmi şikayetler ya dikkate alınmıyor ya da çözülemiyor.

Oysa her yıl internete olan talep artıyor. Bu talep ve yapılan alt yapı çalışmalarının bir paralellik göstermediği ortaya çıkıyor. Yapılan bir araştırma 2011 ve 2013 yılları arasındaki artışa dikkat çekerken, internet yatırımlarının rakamsal olarak büyük ama pratikte bir fark yaratmadığı da dikkati çeken başka bir nokta. Özellkle İstanbul diğer şehirlere oranla artan internet talebinde başı çekiyor. Ancak taleple doğru orantılı bir hizmet kalitesi yakalayamıyor.

Türkiye’de 2015 yılında 45 milyon internet kullanıcısı olacak

E-marketer araştırma grubu 2015 yılı içinde internet kullanıcı sayısı yüzde 6.2 artarak 3 milyarı aşacağını ön görüyor. Bu noktada E-marketerin verilerine göre Türkiye’deki internet kullanıcı sayısı ise 45 milyona dayanacak. Bu çok hayalperest bir yaklaşım değil. Gerçekten Türkiye’de internet talebi hızla artıyor.

2011-2013 Türkiye İnternet raporu

Dünya internet talebi çığ gibi büyüyor

Öte yandan E-marketer 2016 yılında yüzde 5.7 oranında bir büyümeyle dünya nüfusunun yüzde 44.4’ünün internete bağlanacağını öngörmüş. 2018’de ise büyüme hızı yüzde 5.3’te kalırken internet kullanımı nüfusun yüzde 48.2’e yayılacak. Bu göstergelere göre de 2019 yılında dünyada her iki kişiden biri internete bağlanmış olacak bibi görünüyor.

Hala umut var gibi

Fiber internetin ülkemize girişi oldukça hızlı oldu. Ancak alt yapı sorunları ve pilot bölgelerin çoğaltılamaması sorunu hala internet omurgasının sıkıntılar yaşamasına sebep oluyor. İstanbul’da birbirine iki sokak mesafedeki evlerin bazıları fiber optik internetten yararlanırken diğer sokaktakiler hala çıplak ADSL kullanmak zorunda kalıyor. Bu durum hem fiyat hem de hizmet kalitesi açısından son derece üzücü.

Mevcut durumun ötesine bakacak olursak, büyüme verilerini karşılaştırdığımızda, Türkiye'nin yüzde 65 yıllık ortalama hız artışı mevcut. Bunu fiber optik çalışmalara bağlayabiliriz, yoksa ADSL alt yapısının bir yere ilerlediği yok. Fiber optik internet bağlantısı son derece hızlı, ancak hala yeterli değil, yaygın değil.

Türk insanının sabrı hemen her şartta denendiği için artık tolerans kat sayımız aşınmaya başladığından internet gibi elzem bir hizmetin bir an önce dünya standartlarına çekilmesi için dua etmeye devam edeceğiz gibi görünüyor.

Türkiye'de İnternet Fiyaskosu

Hangi İnternet Tarayıcısı Daha Hızlı?

Google Rehber Artık Daha Güçlü ve Kullanışlı

YORUMLAR