Telegram Kullanmanız için 8 Önemli Neden

Öne çıkan ve oldukça beğenilen Telegram özellikleri neler? Bunları inceleyen WhatsApp Messenger kullanıcılarının Telegram'a taşınması kaçınılmaz hâle geliyor!

Telegram kullanılmalı mı? Telegram özellikleri neler? Bu sorular özellikle WhatsApp gibi anlık mesajlaşma uygulamalarından Telegram'a geçmek isteyenler tarafından sık sık sorulmaktadır.

Dünyanın dört bir yanında her gün düzenli olarak kullanılan WhatsApp'ın haricinde bir anlık mesajlaşma uygulamasına yönelmek istiyor ama hangisini kullanacağınıza karar veremiyor musunuz? Belki de Telegram'ı denemenizin zamanı gelmiştir.

WhatsApp, Telegram ve Signal Karşılaştırma: Hangisi Kullanılmalı?
GÜVENLİK

WhatsApp, Telegram ve Signal Karşılaştırma: Hangisi Kullanılmalı?

Son zamanlarda kullanıcılara gösterilmeye başlanan gizlilik sözleşmesinden sonra yeni anlık mesajlaşma uygulamasına geçmek istiyor fakat hangi anlık mesajlaşma uygulamasının isteklerinizi karşılayacağından emin olamıyorsanız Whatsapp, Telegram ve Signal karşılaştırma yazımız size yardımcı olabilir.

WhatsApp alternatiflerine yönelen her kullanıcının aklına şüphesiz ki Telegram gibi sayılı uygulamalar geliyor. Her ne kadar WhatsApp'ın gizlilik sözleşmesinden sonra hızla büyümüş olsa da pek çok kullanıcı hâlâ Telegram'a geçip geçmemekte ikilem yaşıyor.

İkilem oluşmasının en önemli nedeni de Telegram'ın WhatsApp'ın yanında yeterli olup olmamasıdır. Aslına bakacak olursanız Telegram'ın WhatsApp'tan aşağı kalır hiçbir yanı yoktur. Hatta WhatsApp'tan çok daha iyi olduğu yanları vardır. Telegram kullanmanın avantajlarını incelediğinizde bunu daha iyi anlayacaksınız.

Size WhatsApp'ı Bıraktıracak Telegram Özellikleri

  • Mesaj düzenleme olanağı tanır.
  • Gizli sohbetler oluşturulabilir.
  • Dosya yükleme boyutu sınırlamasında daha insaflıdır.
  • Sohbet sırasında YouTube videoları izlenebilir.
  • Grup sohbetlerine eklenebilecek kullanıcı sınırı yok denecek seviyededir.
  • Son görülmeyi kimlerin görebileceği ayarlanabiliyor.
  • Fotoğraflara çıkartma eklenebiliyor.
  • Medyaların telefona kaydedilmesi engellenebiliyor.

Yukarıdaki listeden de gördüğünüz üzere Telegram, WhatsApp'ta olan özelliklere de WhatsApp'ta olmayan ancak kullanıcıların gelmesini çok istediği özelliklere de sahiptir. Gelin, Telegram özellikleri içerikli listemizi daha yakından inceleyelim.

1. Mesaj Düzenleme

Mesajlaşmalarda yazım hatalarından dolayı kötü bir duruma düşüyorsanız, Telegram uygulamasında bunun önüne geçebilirsiniz. Bir mesaj gönderdikten sonra mesaja basılı tutarak "Düzenle" seçeneğine tıkladığınızda mesajınızı düzenleyebiliyorsunuz.

Karşıdaki kişi mesajınızı düzenlediğinize dair bir simge görecektir fakat düzenleme geçmişini görmeyeceğinden emin olabilirsiniz.

2. Gizli Sohbetler

Özel konuşmalarınızı gerçekleştireceğiniz anlarda yardımınıza koşan bir özellik sunan Telegram’da gizli sohbet özelliğinden faydalanabilirsiniz. Uçtan uca şifrelemeyle korunan bu özelliği kullandığınızda mesajlarınız Telegram sunucularına kaydedilmiyor ve bir süre sonra otomatik olarak telefonunuzdan siliniyor.

3. Büyük Boyutlu Dosya Gönderimi

WhatsApp’ta maksimum dosya gönderme boyutu 16 MB ile sınırlanmış olduğundan, yüksek kaliteli videolar göndermeniz pek mümkün olmuyor. Telegram uygulamasında ise 1.5 GB’a kadar olan dosyaları gönderebiliyorsunuz.

4. Sohbet Sırasında YouTube Videoları İzleme

Gün içerisinde arkadaşlarınızdan veya ailenizden “mutlaka izlenmesi gereken” YouTube videoları alabilirsiniz. Bunu yaparken, bir yandan da mesajlaşmak ne hoş olurdu değil mi? Telegram uygulamasında bunu yapabilmeniz de mümkün hale geliyor.

Tek yapmanız gereken, video bağlantısının küçük resmine dokunduktan sonra Picture-in-Picture simgesine dokunmak oluyor.

5. Grup Sohbetlerinde Daha Fazla Kullanıcı Ekleme

Yine WhatsApp’ı geride bırakarak, grup sohbetlerinde daha fazla kullanıcı eklemenize izin veren Telegram, 100 bin üyeyi grup sohbetine eklemenize izin veriyor. Bu kadar çok kişiyi ekleyebilecek kadar çevreniz var mı bilemiyoruz fakat katılımcısı yüksek olan bazı etkinlikler için açılan gruplarda faydalı olacaktır diye düşünüyorum.

6. Son Görülme İstisnaları

Yuva yıkan bir özellik olduğuna şahit olduğumuz son görülme ve mavi tık özellikleri, birçok kullanıcının başını ağrıtmaya devam ediyor. Telegram uygulamasında en son ne zaman çevrimiçi olduğunuzu kimlerin görebileceğini ayarlayabilmeniz mümkün.

"Telegram Ayarları > Gizlilik ve Güvenlik > Son Görülme" adımlarını izleyerek bu özelliği kullanabilirsiniz.

7. Fotoğraflara Çıkartmalar Ekleme

Snapchat ve Instagram Hikayeler’inde gördüğümüz çıkartmaların bir benzerini sunan Telegram uygulamasında, fotoğraflarınıza eğlenceli çıkartmalar ekleyerek arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.

8. Medyaların Telefona Kaydedilmesini Engelleme

Telegram’da sunulan en faydalı özelliklerden biri olan ve telefonunuzun galeri bölümünü gereksiz fotoğraflardan arındıran “Galeriye kaydetme” seçeneği sayesinde gruplardan ve diğer kişilerinizden gelen medyaların galeriye kaydedilmemesini sağlayabilirsiniz.

Öne çıkan Telegram özellikleri bu şekildedir. Farkı anlamanız adına WhatsApp ile karşılaştırmalar da yaparak bu özelliklerin önemine vurgu yapmak istedik.

YORUMLAR