SWIFT Nedir ve Nasıl Çalışır?

Uluslararası bankacılık işlemleri için kullanılan iletişim protokolü Swift nasıl çalışır ve kaç günde gelir? İşte Swift’e dair tüm soruların cevapları!

SWIFT(Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication), yurt içi ve yurt dışındaki bankalara döviz transferi işlemleri yapılırken kullanılıyor. Tüm dünyadaki bankalar arasında SWIFT sayesinde elektronik fon transferi yapılır.

Döviz cinsinden yurt dışına para göndermek ya da döviz olarak ticari ödeme yapmak gibi durumlar içinde bahsettiğimiz sistem kullanılıyor.

Borsa Teknik Analiz Nasıl Yapılır?
NASIL YAPILIR

Borsa Teknik Analiz Nasıl Yapılır?

Kriptonun hayatımıza girmesinden sonra teknik analiz ismi çok defa duyulmaya başladı. Hatta kripto borsasında teknik analiz bilmeden işlem yapılmayacağını birçok kişi bilir.

SWIFT Nasıl Çalışır?

SWIFT, bankacılık mesajlaşma sisteminin doğru şekilde yönetilmesi için geliştirilmiştir. Uluslararası sektörde fon transferinin gerçekleştirilmesini sağlayan bu sistemin çalışma şekli şu şekildedir:

1. Bilgi Toplama

SWIFT işlemleri; alıcı ve gönderici banka bilgilerinin doğru, eksiksiz toplandıktan sonra başlatılır. Bilgi toplama aşamasında aynı zamanda alıcı bankaya ait SWIFT kodu ve alıcının hesap numarası gibi bilgilerde toplanır.

2. Başvuru Süreci

Transferi yapacak kişi, SWIFT transferi talebinde bulunmak için kendi bankasına başvurmalıdır. Başvurunun ardından banka talebi değerlendirip ona göre işlemleri başlatır.

3. SWIFT Kodu Kullanımı

Gönderici banka tarafından SWIFT ağı aracılığıyla alıcı bankaya transfer detayları ve ilgili onayların olduğu bir özel mesaj gönderir. Alıcıya ait hesap numarası, Alıcı bankaya ait SWIFT kodu vb. bilgilerde mesaj içerisindedir.

4. Mesaj İletimi ve Onay

Alıcı banka, gönderilen mesajları aldığı zaman alıcı hesabına gelen fonları da aktarır. İşleme dair tüm onay ve detaylarda SWIFT ağından takip ediliyor. Yalnız büyük miktardaki transfer işlemleri, uluslararası düzenlemeler kapsamında incelenir. Aynı zamanda ek güvenlik kontrolleri de yapılır.

5. Güvenli, Doğru ve Hızlı İşlemler

SWIFT sayesinde uluslararası finansal işlemler; güvenli, doğru ve hızlı gerçekleşir.

6. Bilgilendirme

Acil transfer işlemleri için göndericiler daha önce ödeme ya da banka sağlayıcısı üzerinden iletişime geçip tahmini süreye dair bilgi alma hakkına sahiptir. SWIFT işlemi, 5 iş gününde tamamlanır.

SWIFT Kodu Nedir?

SWIFT kodu, SWIFT işlemlerinin yerine getirilmesi için kullanılan koda deniyor. İşleme başlanmadan önce mutlaka alıcı bankaya ait SWIFT kod öğrenilmelidir. SWIFT, şu kodlardan oluşur;

  • Kuruluş kodu
  • Yerel kod
  • Ülke kodu
  • Şube kodu

Kuruluş kodu, SWIFT kodunun ilk 4 harfidir. Bu kısım yalnızca harflerden oluşur ve ilgili kuruluşu temsil etmektedir. Yerel kod, finans kuruluşunun genel merkezinin olduğu yeri göstermektedir. Yerel kod, 2 haneli koddan oluşuyor.

Ülke kodu, harflerden oluşmaktadır. Kodun ait ülkeyi tanımlar. Ülkemiz bu kod, “TR” şeklinde tanımlanır. Şube kodu, 3 haneden oluşur. Kodun özel şubeye ait olduğunu ifade eder.

SWIFT’le işlem yapılacağı zaman finansa kuruluşuna dair kod mutlaka bilinmelidir. Kod, internet üzerinden ya da kurumla iletişime geçilerek öğrenilebilir. Yurt dışına para gönderileceği zaman şu bilgilerin öğrenilmesi gerekiyor;

  • Alıcıya ait firma ya da kişi ismi,
  • IBAN bilgileri,
  • Alıcı kuruluşun ismi,
  • Şehir bilgisi,
  • Alıcı hesap numarası,

Sıkça Sorulan Sorular

SWIFT ile ilgili sıkça sorulan sorularla cevaplarını şöyle sıralayabiliriz:

1. SWIFT Masrafı Ne Kadar?

SWIFT işlemi, farklı aracı kurumlarla gerçekleşir. Dolayısıyla masrafı önceden bilmek söz konusu değildir.

2. SWIFT, Yurt Dışından Kaç Günde Gelir?

5 iş gününde uluslararası transferler tamamlanır.

3. SWIFT Masrafları Kimlerden Alınır?

SWIFT masrafları, alıcı ve gönderenden alınır.

YORUMLAR