Makro Virüs Nedir? Nasıl Kaldırılır?

Excel tablolarını, Word belgelerini vb. birçok veri dosyasını etkileyen makro virüs nedir ve nasıl kaldırılır? İşte tüm detaylarıyla makro virüs!

Büyük emek vererek hazırladığınız Excel tablolarının ya da Word belgelerinin bir virüs yüzünden zarar görebileceği hiç düşünüz mü? Ayrıca böyle bir durumla karşılaşma ihtimaline karşı nasıl önlem alınır hakkında bir araştırma yaptınız mı?

Biz de bu yazımızda Word belgeleri, Excel tabloları vb. veri dosyalarını direkt etkileyen makro virüs hakkında bilgi vereceğiz.

USB Belleklerde Klasörleri Gizleyen Virüs Nasıl Temizlenir?
NASIL YAPILIR

USB Belleklerde Klasörleri Gizleyen Virüs Nasıl Temizlenir?

USB bellek klasörleri gizleyen virüs nasıl temizlenir? Flash belleklerle sık sık dosya alışverişi yapan kişilerin karşılaştığı ve diskin içindeki dosyaları görünmez hale getiren virüslerden şikayetçi olanlar için hazırladığımız bu rehber yazımızda çözüm yollarını anlatıyoruz.

Makro Virüs Nasıl Yayılır ve Kaldırılır?

Makro virüs tam olarak bilgisayarda genel işlemlerin gerçekleştirilmesini sağlayan programların kullandığı komut setinin yerine geçerler. Çok sayıdaki kelime işleme programı içerisinde “belge açma” eylemi farklı birkaç adımdan oluşur. Bu eylemin gerçekleşmesi için makroya ihtiyaç vardır.

Dolayısıyla makro virüsler, komut setini değiştirdiği için makrolar çalıştırıldığında otomatik çalışmaya başlarlar. Diğer bir ifadeyle makro virüsler, Microsoft Word ve Microsoft Excel gibi yazılım programlarıyla aynı makro dilinde yazılmıştır.

Bahsettiğimiz virüs türü; Word, Excel gibi yazılım programlarıyla aynı dilde yazıldığından dolayı sadece büyük dikkatle hazırladığınız belgelere bulaşmıyor. Bunun yanı sıra bilgisayar yazılımına da çok zarar veriyor.

Makro virüsün en can sıkıcı taraflarından birisi de e-posta hesaplarına erişmesidir. E-posta hesabına eriştikten sonra sizde farkında olmadan virüslü eki, kişilerinize göndererek onların bilgisayarına da bulaşmasına neden olabilirsiniz.

Makro yazılım virüsleri, belge açıldığı zaman yayılır. Makro virüsler şu yollarla yayılır;

  • Bir ağ üzerindeki dosyalar,
  • Bellek çubukları ya da disklerin üzerindeki kötü amaçlı dosyalar,
  • Ek içerikli kimlik avı e-postaları,
  • Dahili intranet dosyalar,

Makro virüslerin çalışma şekli, elektronik tablolar, kötü amaçlı kodlardan oluşan belgeler vb. veri dosyalarına gömülmesiyle çalışıyor. Sıradan komutlar, kötü amaçlı kodlarla değiştirildiği zaman bilgisayara bulaşıyor.

Örneğin, makro virüs olduğunda yalnızca e-postaların açılması dahi etkinleştirilmesine neden olur. Böyle bir durumda sizin komutlarınız geçersizdir. Dolayısıyla sizin komutunuzun bilgisayarınız çalışır.

Makro virüslü bilgisayardan herhangi bir işlem yapıldığında tüm belgeler virüsten etkilenir. Bu virüs türü, belgelerde bazı kelimeleri silebilir ya da kelimelere ekleme yapabilir. Kelimeleri değiştirip işlemcilerde problemlere neden olur. Virüs şu durumlara da yol açabilir;

  • Belgelere görüntü ekleyebilir,
  • Sabit sürücüyü bozar,
  • Metni taşır,

Bilgisayara makro virüsün bulaştığını fark ettikten sonra hemen kaldırınız. Böylelikle daha çok yayılmasının önüne geçebilirsiniz. Makro virüsten kurtulmak için bilgisayar “Güvenli Mod” ile yeniden başlatılmalı. Kötü amaçlı yazılımın kaldırılması için virüsten korunma yazılımı aktifleştirilir.

Eğer bu işlemleri yaptığınız halde virüsü bilgisayardan kaldıramadıysanız mutlaka bu konuda bilgi sahibi birinden yardım alınız. Excel ya da Word dosyalarınıza böyle bir virüsün bulaştığına dair şüpheniz varsa belgeleri “Güvenli Mod” ile açmayı deneyiniz.

Akabinde “Görüntüle” ve “Makrolar” simgelerine çift tıklayınız. “Düzenleyici” alanına gidip virüslü dosya, açılır menü içerisinden bulunmalıdır. Tüm bu işlemlerin ardından virüs, dosyadan kaldırılmalıdır.

Makro Virüs Nasıl Önlenir?

Makro virüsün bilgisayara bulaşmasını önlemek için şu noktalara dikkat etmelisiniz;

  • Güçlü virüsten korunma yazılımı kullanılmalı,
  • Antivirüs yazılımı güncel olmalı,
  • Banner reklamlara tıklanmamalı,
  • E-posta ve e-posta ekleri dikkatli açılmalı,
  • Güvenli olan web sitelere girilmeli,
  • E-postadaki spam filtresi aktifleştirilmeli,
  • Tüm makro güvenlik işleri aktifleştirilmeli,

Güçlü bir antivirüs programı, bilgisayara kötü yazılımlardan tam anlamıyla korur. Yalnız bunun için yukarıda da bahsettiğimiz gibi yazılımın güncel olmasına çok dikkat edilmelidir. Her gelen e-postalar ve ekleri de açılmamalıdır.

Android Telefona Virüs Bulaştığı Nasıl Anlaşılır?
GÜVENLİK

Android Telefona Virüs Bulaştığı Nasıl Anlaşılır?

Telefona virüs bulaştığı nasıl anlaşılır, telefona virüs nasıl bulaşır, virüs bulaşırsa ne yapılmalı? Bu sorulardan yola çıkarak akıllı telefonlarınızda yer alan kişisel bilgilerinizin güvende olup olmadığını öğrenmeniz, bilgilerinizi korumanız için rehber hazırladık.

Tanıdığınız birinin e-posta adresinden geliyorsa dahi önce o kişiye gönderip göndermediğini sorunuz. Karşı taraf kendinin göndermediğini söylediği takdirde o e-postayı kesinlikle açmayınız.

YORUMLAR