Kira Sözleşmesi Nasıl Yapılır, Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler?

Kira sözleşmesi yaparken dikkat etmeniz gereken tüm detayları derledik. İşte, mal sahibi ve kiracının haklarını koruyan, nitelikli bir sözleşme yapmanın yolu!

Ev ve iş yeri kiralamak isteyenlerin mal sahibi ile yapması gereken sözleşme, kira sözleşmesi olarak adlandırılıyor. Bu sözleşme ile hem mülk sahibinin hem de kiracının bazı hakları güvence altına alınmış oluyor.

Aynı zamanda her iki tarafın ek talepleri, kiralanacak mülkün özellikleri, kira şartları gibi detaylar da bu sözleşmede yer alıyor. Kırtasiyelerde hazır olarak satılan örnek sözleşmelerle ilgili merak edilen konulardan biri de ‘kira sözleşmesi nasıl doldurulur?’ oluyor.

Bu yazımızda kira sözleşmesinin nasıl yapılması gerektiğini ve her iki tarafın da dikkat etmesi gereken noktaları irdeliyoruz.

Emlak Asistanım Tanıtım Videosu
YAZILIM

Emlak Asistanım Tanıtım Videosu

Emlak Asistanım, emlakçılar ve gayrimenkul alım satımı ile ilgilinen şirketler için hazırlanan gelişmiş ve geniş kapsamlı bir yönetim uygulamasıdır.

Kira Sözleşmesi Nasıl Yapılır?

Kira sözleşmesi mülk sahibi ile kiracı veya bu kişilerin vekalet verdiği diğer kişiler arasında yapılır. Bazı kişiler gözden kaçırıyor olsa da kira sözleşmeleri artık iki taraf arasında neredeyse senet işlevi görüyor. Bunun sebebi ise sözleşme ile ilgili Türk Borçlar Kanunu’nun 299. Maddesinde geçen ibare olarak karşımıza çıkıyor.

Bu kanunda yazılı metin şu şekilde: ‘Kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmedir’

Dolayısıyla artık bu sözleşmelerin içeriğine daha fazla önem veriliyor.

Kira sözleşmeleri temel olarak üç bölümden oluşuyor:

  • Kiralama bilgileri
  • Kiralanacak mülkte bulunan demirbaşlar
  • Genel şartlar

Kiralama Bilgileri

Bu bölümde mülkün türü ve adresi yazılı oluyor. Ayrıca mal sahibinin iletişim bilgilerine yer veriliyor. Kiralamanın ne zaman başlayacağı, sözleşmenin geçerlilik süresi ve ödenecek kira bedeli de bu kısımda belirtiliyor.

Kiralanacak Mülkteki Demirbaşlar

Adından da anlaşılacağı üzere kiralanacak mekânda bulunan eşyalar demirbaş olarak bu kısımda sıralanıyor. Doğalgaz, elektrik, su gibi abonelik sayaçları, varsa posta kutusu ve anahtar gibi detaylar da buraya yazılıyor.

Genel Şartlar

Mal sahibinin varsa ekstra talepleri bu bölümde ifade ediliyor. Kiracı ile mal sahibinin konuşarak anlaştığı yapılacak tadilatlara da burada yer verilmesi gerekiyor. Ayrıca kira bedelinin ödeneceği hesap bilgileri de genel şartlar kısmında bulunuyor. 

Kira sözleşmelerinin daha resmi bir yaptırımı olması için bu sözleşmenin noter huzurunda yapılması tercih edilebiliyor.

Kira Sözleşmesi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler?

  • Kiracının ve mal sahibinin kimlik bilgilerinin eksik ya da hatalı girilmemesine dikkat edilmesi gerekiyor.
  • İlgili malın konumu ve açık adresi de benzer şekilde hatasız olarak girilmesi gereken bilgiler arasında yer alıyor.
  • Sözleşme kaç sayfa olursa olsun her sayfada hem mal sahibinin hem de kiracının imzasının bulunması gerekiyor.
  • Kiranın hangi tarihler aralığında ödeneceği, ne zaman ve ne kadar zamlanacağının yazılması gerekiyor.
  • Depozito isteniyorsa bununla ilgili bilgilere de ayrıntılı bir şekilde kira sözleşmesinde yer verilmesi gerekiyor.
  • Mevcut demirbaşlarda hali hazırda var olan kusurların bu sözleşmeye yazılması önemli. Aksi halde kiracı çıkarken bu kusurlardan sorumlu tutulabiliyor.
  • Diğer ücretlere ilişkin bilgilere de bu sözleşmede yer vermenizde fayda var. İdari masrafları bu anlamda değerlendirebilirsiniz.
  • Varsa özel anlaşma şartlarını da sözleşmeye eklemeniz gerekir.

Türkiye Dijital Vergi Dairesi Nedir? Ne İşe Yarar?
Yaşam

Türkiye Dijital Vergi Dairesi Nedir? Ne İşe Yarar?

Vergi ile ilgili işlemler için devlet dairelerinde sıra bekleme sorunu ortadan kalkıyor. Artık, Gelir İdaresi’nin sorumluluğunda olan her bir işlem Dijital Vergi Dairesi’nde çözülebiliyor.

Kira sözleşmeleri genelde bir yıllık yapılıyor olsa da özel anlaşma durumunda bu süre daha uzun veya kısa tutulabiliyor. 1 yıllık sözleşmelerin sonunda kiralamaya devam edilecekse sözleşme sonlanmadan 15 gün önce kontrat yenileme işleminin yapılması gerekiyor.

Yine 1 yıllık sözleşmelerde bitiş tarihinden 15 gün önce kiracıya ihtar çekilmediği taktirde kiracının 1 yıl sonunda mülkü boşaltma zorunluluğu ortadan kalkıyor ve sözleşme otomatik olarak yenilenmiş oluyor. Bu durumda kiracı 1 yıl daha mülkü kullanmaya devam edebiliyor.

Evin ne zaman boşaltılacağını kiracının insiyatifine bırakmak istemeyen mal sahipleri bu durumu kontrol altında tutmak için tahliye taahhütnamesi imzalanmasını isteyebilir.

YORUMLAR