iPhone Xs ve Xs Max Öne Çıkan Özellikleri - Karşılaştırma

Apple iPhone Xs ve Xs Max öne çıkan özellikleri ve iPhone Xs vs iPhone Xs Max karşılaştırması blog yazımızda.

Apple iPhone Xs ve iPhone Xs Max, özellikleri ve fiyatıyla etkileyici iki yeni iPhone modeli. Bugüne kadarki en büyük ekranlı, en güçlü çip ve çift kamerayla donatılan iPhone Xs ve Xs Max’ı satın almayı düşünenler için öne çıkan özellikleri bir araya topladık. İşte dikkat çeken iPhone Xs ve Xs Max özellikleri.

iPhone Xs ve Xs Max Öne Çıkan Özellikleri:

Apple’ın merakla beklenen yeni iPhone’ları dün TSİ 20:00’de başlayan, Tamindir olarak sizlere canlı olarak aktardığımız Apple Special Event’te tanıtıldı. iPhone Xs, Xs Max ve XR arasından en dikkat çeken model iPhone Xs’ler oldu. Hem tasarımsal hem de donanımsal olarak iPhone XR’a göre daha gelişmiş olan iPhone Xs serileri, 10. yıl özel iPhone modeli iPhone X ile kıyaslandığında da önemli iyileştirmeler içeriyor. Örneğin; Ekran boyutu ve kalitesi ciddi derece artırıldı. İlk 7nm çip A12 ile daha da güçlü ve akıllı hale getirildi. Suya karşı dayanıklılığı artırıldı. Akıllı HDR ve Gelişmiş Bokeh efekti gibi yeni özellikler taşıyan kamera geliştirildi. Yeni renk seçeneği (Gold) eklendi. Çift SIM kart / eSIM desteği geldi. Çoğu kullanıcı için ulaşılamaz olacak olsa da 512GB depolama alanı seçeneği eklendi. Biyometrik doğrulama Face ID daha da geliştirildi. Stereo ses kaydı eklendi. Kısaca, Apple her S modelinde olduğu gibi tasarım tarafını korurken donanım tarafında akılları çelecek geliştirmeler, iyileştirmeler yaptı. Şimdi dilerseniz, yurt dışında başlangıç fiyatı 1099$ olan iPhone Xs Max’ı satın almayı düşünenler için öne çıkan özelliklere detaylıca bakalım.

  • Yeni 6.5 inç Model: Super Retina OLED

iPhone Xs’in iki modeli bulunuyor: iPhone Xs ve iPhone Xs Max. iPhone Xs, iPhone X’in ekranını kullanıyor diyebiliriz. iPhone X gibi 5.8 inç OLED (Apple, Super Retina HD ekran olarak tanımlıyor), HDR, 458 ppi, 2436x1125 piksel çözünürlüklü 1 milyonda 1 kontrast oranına sahip ve True Tone özellikli ekrana sahip. iPhone Xs Max’ın 6.5 inç ekranı 2688x1242 piksek çözünürlük sunuyor. Üstelik iPhone 8 Plus ile aynı büyüklükte… iPhone X’ten iPhone Xs’e geçmeyi düşünüyorsanız çözünürlük, kalite anlamında bir fark hissetmeyeceksiniz. iPhone Xs Max’ın da çözünürlüğü etkileyici gelebilir ancak ilk etapta çoğu uygulama (Apple uygulamaları dışında) bu çözünürlüğe adapte olamayacak, sonrasında güncellemelerle çözülecektir. Apple tarafında güncellemelerin hızlı verildiğini düşünürsek, bu bir sorun değil. Kesin olan bir şey var ki; Sadece ekran yüzünden iPhone X’den iPhone Xs/Xs Max’e geçmek pek mantıklı görünmüyor.

  • A12 Bionic: Bir Akıllı Telefondaki En Akıllı ve Güçlü Çip

Aslında iPhone Xs serisinin en çok konuşmamız gereken özelliği; işlemcisi. Hatırlayacağınız üzere geçtiğimiz sene iPhone’lara can veren A11 Bionic çip, giriş seviyesi MacBook’larla kapışacak düzeydeydi. Bu sene iPhone Xs, Xs Max ve Xr’a hayat veren A12 Bionic çip, artık sınırları zorluyor. Bu noktada Apple’ın “Bir akıllı telefondaki en akıllı ve en güçlü çip” tanımlaması yaptığını belirtelim. 7nm üretim sürecinden geçen ilk çip olma özelliğini (Huawei’nin cihazının henüz çıkmadığını ve daha zayıf olduğunu düşünürsek) taşıyan A12 Bionic çipi, 6 çekirdek CPU, 4 çekirdek GPU ve Neural Engine’den oluşuyor. İşlemci tarafında aynı anda tümü çalışabilen 6 çekirdekten 2’si yüksek performans 4’ü de yüksek verimlilik sağlarken, grafik işlemci tarafında 4 çekirdek, A11’e kıyasla %50 performans artışı sağlıyor. Gelişmiş ve gerçek zamanlı yapay öğrenme becerileri için tasarlanan Neural Engine, 8 çekirdekli mimariye sahip. Saniyede 5 trilyon işlem yapabilen bu motor, iPhone’un gücünü artırmakla kalmıyor; gerçek zamanlı makine öğrenimi, Akıllı HDR, Core ML gibi önemli özellikler kazandırıyor.

  • IP68 Derecesi: 30 Dakikaya Kadar 2 Metre Derinlik

iPhone Xs ve Xs Max (Xr da) IP68 sertifikasına sahip. Bu, yeni iPhone’ların, su ve toza karşı daha dayanıklı olduğu (30 dakika 2 metreye kadar) anlamına geliyor ancak yeni iPhone’larla suya dalmamanız, havuza dahi girmemeniz Apple tarafından tavsiye ediliyor. iPhone X, bildiğiniz üzere IP67 sertifikasına sahipti; bu da 1 metre derinliğe kadar suya dayanıklı olduğunu gösteriyordu. Fiyatıyla dudak uçuklatan, onarım ücretleri de oldukça pahalı olan yeni iPhone’larla kimsenin suya dalacağını düşünmüyoruz lakin uyarmakta fayda var.

  • Akıllı HDR

iPhone Xs serisinin kamerasında yapılan önemli iyileştirmelerden biri; Akıllı HDR’dan da bahsetmek gerek. iPhone X de iPhone Xs ve Xs Max da 12 megapiksel sensör taşıyan çift arka kameraya sahip lakin yeni iPhone modellerinde sensörler hızlandırıldı. Daha hızlı sensörler, iyileştirilmiş görüntü sinyali işlemcisi ve gelişmiş algoritmalar gibi birçok farklı teknolojiden faydalanan Akıllı HDR ile fotoğrafların ışıklı ve gölgeli taraflarında daha fazla detay ortaya çıkıyor. Apple’ın söylemiyle iPhone’umuzu doğrudan güneşe tuttuğunuzda veya düşük ışıklı bir ortamda muhteşem fotoğraflar elde edeceğiz ki; lansmanda paylaşılan örnek fotoğraflar etkileyiciydi. Kameranın yüz tanıma, yüz nirengileme, derinlik haritalama gibi yeteneklere kavuştuğunu ekleyelim. Peki bu özellik nasıl çalışıyor? Deklanşör tuşuna dokunmanızla birlikte karşılaştığınız fotoğraf aslında fotoğrafın işlenmiş hali. Akıllı HDR, 4 ana yüksek çözünürlüklü kare (ortalarına 4 ekstra kare giriyor) yakalıyor. Bunun üzerine bundan önce uzun pozlama karesi yakalıyor. Daha sonra tüm fotoğrafları Neural Engine ile birleştiriyor. Her fotoğraftan en iyiyi alıp daha iyi dinamik aralık ve daha fazla detayla, elde edilen görüntüyü oluşturuyor. Kısaca bunlar hep işlemci diyebiliriz.

  • Bokeh Efekti ve Derinlik Denetimi

iPhone Xs ve Xs Max’ta portre modda çekim yaptığınızda bir yenilik fark edeceksiniz. Yeni iPhone’larda artık arka plan bulanıklık (bokeh efekti) seviyesini diğer bir deyişle alan derinliğini kaydırıcıyla kolayca ayarlayabiliyorsunuz. Derinlik, f1.4’ten f16’ya kadar ayarlanabiliyor. Özellikle gözlüklü ve saçlı kişilerin portre fotoğraflarında oluşan anlamsız bulanıklığın önemli ölçüde giderildiği de Apple tarafından belirtildi. iPhone Xs ile çekilmiş örnek portre fotoğraflarda yapılan iyileştirmeleri görebiliyoruz lakin kullanıcı deneyiminin farklı sonuçlandığını da hatırlatmak gerek.

  • Daha Hızlı Face ID

Apple’ın “Bir akıllı telefonda kullanılan en güvenli yüz doğrulama yöntemi” olarak tanımladığı biyometrik güvenlik Face ID, tahmin edeceğiniz üzere iPhone Xs ve Xs Max modellerinde (Xr’da da mevcut) gelişmiş olarak geliyor. Gelişmiş Secure Enclave ve yeni algoritmalarla birlikte Face ID’nin çok daha hızlı hale getirildiği, gelişmiş yapay öğrenme teknolojisini kullanarak görünümünüzdeki değişiklikleri algıladığı belirtildi. Bazı güneş gözlükleriyle birlikte sorunsuz çalışan Face ID’nin geliştirilen sürümünün de ikizlere takılıp takılmayacağını ilerleyen günlerde göreceğiz.

  • Çift SIM ve eSIM Desteği

Android üreticilerinin senelerdir desteklediği, iPhone’larda görmek istediğimiz çift SIM kart desteği yeni iPhone’larla birlikte geldi. Çin’deki kullanıcılar için çift SIM, diğer ülkeler için de eSIM teknolojisini destekliyor iPhone Xs ve Xs Max. Ülkemizde eSIM teknolojisi hakkında çalışmaların yapıldığını biliyoruz lakin ne zaman kullanılabilir olacağına dair tahmin yürütmek çok güç. Öte yandan Apple, eSIM özelliğini ilerleyen güncellemelerle aktif edeceğini söyledi.

  • 512GB Model

iPhone Xs ve Xs Max, 64GB, 256GB ve 512GB depolama alanı seçenekleriyle geldi. iPhone’larda hafıza kartı desteğinin olmaması artık bir sorun değil gibi gözüküyor lakin fiyatlandırmaya baktığınızda yarım TB depolama alanı önemini yitiriyor. iPhone Xs 64GB 999$, 256GB 1149$, 512GB 1349$ olarak satışa sunuldu. iPhone Xs Max’ın başlangıç fiyatı ise; 1099$. 512GB modeli almak isterseniz 1449$ ödemeniz gerekiyor. Bu noktada iPhone Xs ve Xs Max Türkiye fiyatının henüz açıklanmadığını belirtelim.

  • Daha İyi Pil Ömrü

iPhone Xs, iPhone X’a kıyasla 30 dakikaya kadar daha uzun pil ömrü sunarken; iPhone Xs Max, iPhone X’a göre 1.5 saate kadar daha uzun pil ömrü sunuyor. Apple, her zaman olduğu gibi iPhone’ların batarya (pil) kapasitelerini söylemedi ancak birkaç gün içerisinde iPhone Xs, Xs Max ve Xr’ın pil kapasitelerini öğreniriz.

  • Yeni Gold Rengi

Bir özellik değil lakin; iPhone Xs ve Xs Max’ın yeni bir renk seçeneğiyle geldiğini es geçmeyelim. Bayanlar kadar erkeklerin ilgisini çeken gold (altın) rengi iPhone Xs serilerinde karşımıza çıkıyor. Yeni altın rengi gerçekten etkileyici, çekici duruyor. Tabii ki; binlerce TL/$ vererek satın aldığınız bir telefonu kılıfsız kullanma cesaretiniz varsa… Unutmadan, iPhone XS, Gold, Space Gray ve Silver renk seçeneğiyle satışa sunuldu.

iPhone Xs ve Xs Max Karşılaştırması:

iPhone Xs ve Xs Max’ın ortak özelliklerinden gelelim farklılıklara. İki model arasında en büyük fark elbette boyut. iPhone Xs, 5.8 inç ekrana sahipken, iPhone Xs Max 6.5 inç ekrana sahip. iPhone Xs, 143.6 mm uzunluğa sahipken, iPhone Xs. Max 157.5 mm uzunluğunda. iPhone Xs, 177 gram ağırlığında; iPhone Xs Max 208 gram ağırlığıyla şimdiye kadarki en ağır iPhone oluyor. Tabii ki; ağırlığının avantajı var. iPhone Xs Max, şimdiye kadarki iPhone’lar arasında en uzun kullanım süresi veren model. Fiyat tarafında da elbette farklılık var. iPhone Xs Max, iPhone Xs’e kıyasla 100$ daha pahalı. Bu fiyat farkı Türkiye’de de daha açılacaktır.

iPhone XS vs iPhone XS Max
  iPhone XS iPhone XS Max
 

Ekran Boyutu ve Çözünürlük 5.8 inç Super Retina OLED; 2436x1125 piksel 6.5 inç Super Retina OLED; 2688x1242 piksel
Piksel yoğunluğu 458 ppi 458 ppi
Boyut 143.6x70.9x7.7 mm 157.5x77.4x7.7mm
Ağırlık 177 g 208 g
Yazılım iOS 12 iOS 12
Kamera Çift 12 MP Çift 12 MP
Ön Kamera 7 MP + Face ID 7 MP + Face ID
Video Kaydı 4K 4K
İşlemci Apple A12 Bionic Apple A12 Bionic
Depolama 64GB / 256GB /      512 GB 64GB / 256GB / 512GB
Bellek 4GB (Tahmini) 4GB (Tahmini)
Batarya (Pil) iPhone X'dan 30 dakika daha uzun iPhone X'dan 1 saat 30 dakika daha uzun
Bağlantı Lightning Lightning
Özel özellikler IP68, Çift SIM, eSIM, Kablosuz Şarj, Face ID, Animoji IP68, Çift SIM, eSIM, Kablosuz Şarj, Face ID, Animoji
Fiyat

999$ (64GB)

1149$ (256GB)

1349$ (512GB)

1099$ (64GB)

1249$ (256GB)

1449$ (512GB)

Apple iPhone XS Max Özellikleri ve Fiyatı
MOBİL

Apple iPhone XS Max Özellikleri ve Fiyatı

2018 iPhone’lar tanıtıldı; iPhone Xs, iPhone Xs Max (Plus), iPhone 9 (Xr) özellikleri ve fiyatı resmileşti.

iPhone Xs Özellikleri, Fiyatı ve Çıkış Tarihi
MOBİL

iPhone Xs Özellikleri, Fiyatı ve Çıkış Tarihi

Dünyanın en büyük teknoloji şirketi Apple, kısa bir süre önce yaptığı açıklamayla 12 Eylül tarihinde Kaliforniya’daki genel merkezinde bulunan Steve Jobs Theatre’da Gather Round adı altında bir etkinlik düzenleyeceğini duyurmuştu.

iPhone XR Özellikleri, Fiyatı ve Çıkış Tarihi
MOBİL

iPhone XR Özellikleri, Fiyatı ve Çıkış Tarihi

Amerikan teknoloji devi Apple, yeni iPhone serisinin üzerindeki sır perdesini kaldırdı. Steve Jobs Theatre’da gerçekleşen etkinliğin yıldızlarından birisi de 6.

YORUMLAR