Google I/O 2017 Etkinliğinde Neler Göreceğiz

17 Mayıs'ta düzenlenecek Google I/O 2017 etkinliğinde neler gösterilebileceğini listeledik.

Google I/O 2017 Etkinliğinde Neler Göreceğiz

Google I/O 2017, 17 Mayıs tarihinde Türkiye saati ile 20.00 sularında Alphabet'in CEO'su Sundar Pinchai'nin sunumuyla, Mountain View, Kaliforniya'da bulunan Shroline Amfitiyatro'sunda gerçekleşecek. Google'ın önümüzdeki döneme dair planlarının ayrıntılarını duyacağımız bu etkinlik, yine onlarca heyecanlı duyuruya da sahne olacak. 

Pinchai'nin başa geçmesinin ardından Google'ın hareketleri daha öngörülebilir oldu. En azından bir sisteme oturan geliştirme planları sonucunda, şirketin her I/O etkinliği sırasında neler duyurabileceğini az çok tahmin edebiliyoruz. Apple gibi katı kurallar izlememesi sebebiyle, her zaman sürprizlere de açık olan bu etkinlikte yine oldukça başarılı teknolojilerin duyurulacağını da söyleyebiliyoruz. Bu yıl yapılacak duyurulara yönelik tahminlerimizi sıralarsak, aşağı yukarı şöyle bir listeyle karşınıza çıkabiliriz:

1- Google Assistant, Home ve Yapay Zeka

Yapay zeka konusunda yaptığı yatırımları yakından takip ettiğimiz Google, bu yıl içerisinde özellikle Google Assistant'a ayrı bir önem vermiş ve birçok değişiklik yaparak, asistanının gelişmesi için uğraşmıştı. Bununla birlikte, Amazon Echo ve Microsoft Cortana gibi hoparlör destekli yapay zeka sistemleri konusunda büyük bir yarışa da giren şirketin, makine öğrenimi algoritmaları üzerinde yaptığı çalışmaların da bu sisteme dahil edebileceği söylenmişti.

Yapay zeka konusunda Amazon'un Echo ile yaptığı çıkışın ardından, Google'ın Apple'ın Siri'si ile dahi yarışamadığı söylenmeye başlamıştı. Yakın zaman sonra Microsoft'un Cortana ve Samsung Bixby ile gireceği bu yeni arenada Google alt sıralarda görünürken, etkinlikte yapılacak yeni duyurular ile Google'ın yapay zeka konusunda eski yerini geri alması ve heyecan verici değişiklikler sunması bekleniyor. 

2- ANDROID O

Artık alıştığımız üzere Google her I/O etkinliğinde bir sonraki Android sürümünü duyurmakta bir beis görmüyor. Geçtiğimiz sene Android Nougat 7.0 ile karşımıza çıkan şirketin bu sene de Android O isimli yeni sürümü duyurması bekleniliyor. Android Oreo olarak adlandırılmasına neredeyse kesin gözüyle bakılan yeni sürümün, aşağıdaki gibi bir çok değişik özelliklerinin bulunması da muhtemel:

Bildirim Erteleme: Yeni eklenecek bir özellikle birlikte, belirli süre aralıklarında telefonunuza gelecek bildirimleri engelleyebilecek ve tam bir sessizlik içerisine bürünebileceksiniz. 

Daha ayrıntılı bildirim kontrolü: Uygulamalardan aldığınız bildirimleri gruplara bölebileceğiniz gibi kimi uygulamalardan gelen bildirimleri belirli süreyle engelleyebilecek ve sonra tekrar aktif edebileceksiniz. Bunlarla birlikte daha ayrıntılı bildirim kontrolleri de duyurulabilir. 

Batarya süresi: Her yeni Android sürümünde de olduğu gibi O ile birlikte de daha iyi batarya sürelerinin sunulması ihtimali var.

Sade ayarlar sekmesi: Hangi telefon modelini kullanıyor olursanız olun, çoğu zaman istediğiniz ayarı hemen bulamayabiliyorsunuz. Bu sebeple harekete geçen Google, çok daha sade bir ayarlar bölümü hazırladı. 

Geliştirilmiş klavye desteği: Android uygulamalarının ChromeOS ile birlikte çalışmaya başlayacak olmasıyla geliştiricilere daha iyi fiziksel klavye destekleri sunulacak.

Resim içinde Resim: Daha önce başka işletim sistemlerinde görülen bu özellik, Android'e de gelecek.

3- ChromeOS ve Android Uygulamaları

Android uygulamaları halihazırda ChromeOS üzerinde kullanılabiliyor olsalar da hepsi beta aşamasındalar. Bu sebeple yapılacak tam bir güncelleme ile ChromeOS için Android uygulamaları desteği tam anlamıyla duyurulacak.

Samsung DeX ile birlikte Android uygulamalarının tam ekranda da çok iyi çalıştığının da görülmesiyle birlikte, Google’un da bu desteği etkinlik sırasında ayrıntılı olarak anlatması bekleniliyor.

4- VR ve AR

Google, Daydream ile VR başlıkları konusuna adım atmış, ancak istenilen gelişmeyi bir türlü yakalayamamıştı. Bu konu hakkında şirketin yaptığı araştırmalara dair elimize hiç bilgi geçmemesine karşılık, Google I/O sırasında daha görülmemiş yeni bir teknolojinin duyurulabileceği söylentileri de ortaya çıktı.

Google her ne kadar bu konu hakkında çok da istekli gibi durmuyor olsa da beklemediğimiz bir duyuru gelebilir.

5- Instant App

Geçtiğimiz Google I/O etkinliğinde duyurulan Instant App projesiyle birlikte Google, Google Play Store üzerinde yer alan uygulamaları indirmeden deneme şansı sunacağını açıklamıştı. Etkinliğin ardından bunun uygulamaya geçeceği tarih bile açıklanmıştı.

Açıklanan tarihten sonra bazı uygulamalarda bu görülmeye başlansa da genele yapılan bir etkileşim görememiştik. Google’ın bunu her uygulamaya yaymak için harekete geçtiği ve bunu da etkinlik sırasında yapacağı duyuruyla açıklayacağı da tahminler arasında yer aldı.

6- Allo, Duo ve Hangout

Dünyanın yazılım konusunda en büyük şirketlerinden bir tanesi olsanız da kullanıcı alışkanlıklarını değiştiremedikten sonra bir alanı ele geçirmenizin imkansız olduğunu görebiliyorsunuz. Google, yıllardır geliştirmekte olduğu mesajlaşma uygulamalarının sayısını dörde çıkarmıştı. Allo ve Duo’nun yanında can çekişen Hangout’un da iki parçaya ayrılacağı ve daha çok işe yönelik olacağı açıklanmıştı.

Israrla mesajlaşma uygulaması çıkarmaya devam eden ve bunları canlı tutan Google’ın I/O sırasında bu uygulamalardan bahsetmemesinin imkanı yok. Bu sebeple 17 Mayıs’ta belki yeni bir uygulama belki de yeni bir özellik görebiliriz.

7- Android Wear, Android TV, Chromecast ve dahası

Bu ürünlerin çoğu yakın zaman önce güncellendiğinden, etkinlikte yeni bir duyurunun yapılması beklenmiyor. Yine de Google, diğer teknolojileri için değişik özellikler bulduğunda bunu hemen uygulamaya geçirmek istediğinden, bu cihazları da sahnede görebiliriz.

Bunun yanı sıra ilk ürünlerden bir alt sırada kalan Chromecast gibi geliştirmeler için mayıs ayını tercih etmediğini daha önce de gördüğümüz Google, bunların yerine başka duyurular yapabilir.

Google Assistant iOS Platformuna Geliyor

Google Allo'nun Yeni Özelliğiyle Selfielerinizi Çıkartmaya Dönüştürün

Google, VR Oyun Stüdyosu Owlchemy Labs'i Bünyesine Kattı

YORUMLAR