Ethernet Kablosu Nasıl Seçilir?

Hızlı ve stabil bir internet bağlantısının olmazsa olmazlarından olan ethernet kablosu seçiminin inceliklerini sizler için anlattık.

ethernet-kablosu-nasil-secilir

Ethernet (LAN) kabloları, oldukça farklı çeşitlerde bulunabiliyor. İnternet kullanıcıları da çeşit çeşit ethernet kablosu arasında seçim yapmakta zorlanabiliyor. Biz de sizler için güçlü bir internet bağlantısı için gerekli olan ethernet kablosunun nasıl seçileceğine dair bazı ipuçları paylaşacağız. Kendi ihtiyacınıza ve bütçenize göre en iyi ethernet kablosunu seçebileceksiniz. 

Ethernet (LAN) Kablosu Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Ethernet kablosunun türü
  • Ethernet kablosunun uzunluğu
  • Ethernet kablosunun sağlamlığı
  • Ethernet kablosunun fiyatı

Bilgisayarınız İnternete Bağlanmıyorsa Ne Yapmalısınız?
İNTERNET

Bilgisayarınız İnternete Bağlanmıyorsa Ne Yapmalısınız?

"Bilgisayarım internete bağlanmıyor" hatası nasıl çözülür? Çok can sıkıcı durum ile karşı karşıya kalan PC kullanıcılarının uygulaması gereken bazı yöntemler bulunuyor.

Hangi Ethernet Kablosunu Seçmeliyim?

Eğer fiziksel ya da sanal herhangi bir mağazada gezinip ethernet kablolarını incelediyseniz pek çok farklı özellikle ürünün olduğunu görmüşsünüzdür. Bunların en popülerleri CAT 5E, CAT 6, CAT 6A, CAT 7’dir. 

İnternet Bağlantı Hızını Artırmak için Kullanabileceğiniz Yöntemler
NASIL YAPILIR

İnternet Bağlantı Hızını Artırmak için Kullanabileceğiniz Yöntemler

Günümüzde internet bağlantısı kullanılmayan ev veya iş yeri hemen hemen yok gibi. Evlerimize veya iş yerlerimize internet bağlatırken farklı servis sağlayıcıları ve farklı donanımları tercih edebiliyoruz.

Ethernet kablosunu hangi amaçla kullanacaksanız, ona göre bir ürün almalısınız. Aşağıdaki tabloda ethernet kablosu türlerinin özelliklerini rahatça görebilirsiniz. 

ethernet-kablosu-nasil-secilir1

Pek çoğumuz ethernet kablolarını modem ile PC arasındaki bağlantıyı sağlamak için kullanıyoruz. Eğer siz de ethernet kablosunu bu kullanım senaryosu için satın alacaksanız pek çok kişi gibi CAT 6 ethernet kablosu satın alabilirsiniz. 

Ethernet Kablosunun Uzunluğu İnternet Kalitesini Etkiler mi?

Hem evet hem hayır. 100 metreyi aşan kablo uzunlukları çok ciddi performans düşüklüğüne neden olmaktadır. Ancak tahmin edebileceğiniz üzere pek çok kullanıcı bu kadar uzun bir kabloya zaten ihtiyaç duymuyor. Ev içerisinde kullanabileceğiniz kablolar 1.5, 2, 5 ve 10 metre gibi uzunluklardır. 1.5 metre ile 10 metre ethernet kablosu arasında hissedilebilecek kadar bir performans kaybı gözlemlemek mümkün değildir. Evinizin düzenine ve modem ile cihazlarınızın arasındaki mesafeye göre uygun bir uzunlukta kablo satın alabilirsiniz.

DNS Ayarları Değiştirme Nasıl Yapılır?
İNTERNET

DNS Ayarları Değiştirme Nasıl Yapılır?

DNS nedir? DNS ne demek? DNS ayarları değiştirme nasıl yapılır? DNS sunucu yanıt vermiyor hatası ve çözümü nedir? Bu sorulardan hareketle DNS ile ilgili cevabı en çok merak edilen sorulara yanıt verdik.

Mac ve Macbook DNS Ayarları Değiştirme
NASIL YAPILIR

Mac ve Macbook DNS Ayarları Değiştirme

Windows’tan Mac’e yeni geçen kullanıcılar için Mac DNS ayarları nasıl değiştirilir? Mac bilgisayarda DNS değiştirme rehberimizde adım adım anlatıyoruz.

Ethernet kablosunun yeterli uzunlukta olduğuna emin olun ancak gereğinden çok fazla uzunlukta kablo satın almak da iyi bir yöntem değil. Gereğinden fazla uzun bir ethernet kablosu aldığınızda ürünü olası darbelere açık hale getirirsiniz. Uzun bir ethernet kablosu ev içerisinde çok fazla alan işgal edeceği için üzerine basmanız ya da ayağınızın takılması çok olası. Ethernet kablosunu duvar kenarlarından ilerleyecek şekilde konumlandırın ve yeterli uzunlukta bir ürün seçin.

Modem Satın Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
İNTERNET

Modem Satın Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Evde veya ofiste internete bağlanmak için modeme ihtiyaç duyuyoruz. Peki modem satın alırken nelere dikkat etmek, hangi kriterleri göz önünde bulundurmak gerekiyor? Daha hızlı internet erişimi ihtiyacına cevap arayan teknoloji tutkunları için hazırladığımız modem satın alma rehberine göz atın.

Ethernet Kablosunun Sağlamlığı Nasıl Olmalı?

Ethernet kablosunun hem içi hem de dışı oldukça sağlam olmalıdır. Özellikle de dış kısmının sağlam olması, olası darbelere karşı ürününüzü korur ve uzun süreli bir kullanım sağlarsınız. Düz kablolardan ziyade örgülü ethernet kablosu seçmeniz daha akıllıca olacaktır. Örgülü kablolar bükülmelere karşı çok daha dayanıklıdır. Örgülü kabloları bükmek ve şekil vermek normal kablolara göre çok daha zordur. Bu tarz ürünleri seçerek uzun süreli bir kullanım sağlayabilirsiniz.

ethernet-kablosu-nasil-secilir2

Ethernet kabloları her ne kadar sağlam olurlarsa olsunlar, hiç darbe almasalar bile durdukları yerde eskiyebilirler. Uzun bir süre boyunca aynı ethernet kablosunu kullanmak pek akıllıca olmayacaktır. Hiçbir darbe almamasına rağmen bazı kabloların dikine bir şekilde yarıldığını, açıldığını, soyulduğunu gözlemlemiş olabilirsiniz. Bunun en önemli sebeplerinden bir tanesi yıl içerisinde değişen hava sıcaklığıdır. Yaz aylarında yumuşayan kablolar kış geldiğinde çok daha sert bir hale gelir. Birkaç mevsim geçiren kablolar kendi kendine deforme olmaya başlar. Bu da internet bağlantı kalitenizi büyük oranda etkiler. Bu nedenle ne kadar sağlam bir kablonuz olursa olsun birkaç senede bir ethernet kablonuzu değiştirmenizi öneririz. 

Delay Ne Demek? Delay Nasıl Çözülür?
OYUN

Delay Ne Demek? Delay Nasıl Çözülür?

Eğer oyunlarla ilgili biriyseniz, özellikle de çevrimiçi oyunları sıklıkla oynuyorsanız duymuş olabileceğiniz bir terim var. Bu yazımızda sizlere delay ne demek ve delay nasıl çözülür bunlardan bahsedeceğiz.

Ethernet kablosundan kaynaklı ani bir internet kopması sorunu ile karşılaşmamanız için evinizde yada ofisinizde mutlaka yedek bir ethernet kablosu da bulundurun. Bu sayede yeni bir kablo satın alana kadar internetsiz kalmamış olursunuz.

Ethernet Kablolarının Fiyatı

Ethernet kabloları genelde çok uygun fiyata satılan ürünlerdir. Çok önemli bir ürün olmasına rağmen bilgisayar bileşenleri arasındaki en uygun fiyatlı üründür. Eğer ethernet kablonuzun türüne karar verdiyseniz, sağlamlığından da eminseniz ancak aynı özelliklere sahip başka kablolar sırf markasından ötürü daha pahalı fiyata satılıyorsa en ucuzunu tercih edebilirsiniz. Ethernet kabloları oldukça standardize edilmiş ürünler olduğu için markalar arasında kalite anlamında çok fark olmayacaktır. Ethernet kablonuzu Trendyol, Hepsiburada, Amazon gibi online alışveriş siteleri üzerinden satın alabilirsiniz.

Ethernet kablosu satın almadan önce bilmeniz gereken her şeye değindiğimiz yazımızın sonuna geldik. Siz genellikle ethernet mi kullanıyorsunuz yoksa Wi-Fi mı? Bunun gibi içeriklere, güncel oyun ve teknoloji haberlerine anında ulaşmak için Tamindir’i takipte kalmayı unutmayın.

YORUMLAR