Böbrek Sattıran, Yuvalara Ateş Salan Bilgisayar Oyunları

Bilgisayarımızı Ankara pavyonlarına çeviren oyunlar bu listede

Böbrek Sattıran, Yuvalara Ateş Salan Bilgisayar Oyunları

Oyun tarihinde kimi oyunlar var ki daha çıkmadan bile yer yerinden oynuyor, oyuncular oyunu ilk oynayan oyuncu olabilmek için birbirlerini paralıyor.

Büyük bütçelerle geliştirilen ve dünyaca ün kazanan oyunların yurt dışı kaynaklı olmaları ve satışlarının dolar baz alınarak yapılması ülkemizde durumu biraz karıştırıyor. Bu oyunlar sundukları kaliteyle bize "al beni, albeniiiiiiğeeee!" diye tatlı tatlı göz kırparken cepten uçan paraların hesabını tutamıyoruz ve adeta bir petrol şeyhi gibi dolarları havada uçuşturuyoruz.

İşin en acıklı yanı ise alarmın çalmasıyla birlikte petrol kuyumuzun bir rüyadan ibaret olduğunu anlıyor oluşumuz. Sonuçta gözlerimizde birkaç damla yaş, cebimizde 50 kuruş ay sonunu bekliyoruz...

Peki biz vazgeçiyor muyuz? Tabi ki hayır. O oyunlar oynanacak! İşte bu yazımızda da bize yuva yıktırtan, böbreğimizi sattıran, yine de kendini oynatmayı beceren lanet olası bilgisayar oyunlarını şeyedeceğiz.

GTA 5

Rockstar'ın oyunlarının kalitesini bir kenara koyalım ama bu adamlar hayvan gibi oyun satmasını biliyorlar arkadaş. Call of Duty gibi laçkalaşan ve her sene seriye yeni bir oyunun kazandırılması zorunluğunun yaratıldığı klişe oyun serilerinden sıkılmamızın nedeni de bu adamlar. 3-5 senede bir oyun çıkaran ve çıkardığı oyunlar tadından yenmez bir eğlence yaşatan Rockstar cüzdanımızı mıncıklama sanatının ustalarından. Rockstar oyun serilerindeki oyunların çıkış tarihleri arasında uzun bir süre olmasına şükretmiyor değiliz.

Neyse ki GTA 5 sadece tek bir ödemeyle kurtulabildiğimiz bir oyun. Oyunu satın alıyorsunuz ve online moduna da sahip oluyorsunuz. Fakat oyun çıktığı ilk dönemde nal gibi 200 TL satış fiyatıyla piyasaya sürülmüş, çoluğun cocuğun rızkını oyuna harcamamıza sebep olmuştu (Sevgili eşim, bebeyim, lütfen beni affet!)

Peki bu fiyatlandırma politikası Türk'e söker mi? Nayır. Çıkış zamanında oyunu VPN'ler yoluyla Brezilya sitelerine bağlanıp 80 TL'ye almayan bizden değildir.

CS: GO

CS: GO çok yüksek bir bedel ödemeden sahip olabileceğinizbir oyun. CS: GO'nun Steam üzerinde indirimlerle sıkça 12 TL'ye satıldığına şahit oluyoruz. Fakat işin rengi ortamlarda şeklimiz olsun dediğinizde değişiyor. CS: GO içerisindeki özel silahlar, eşyalar ve modifiye seçenekleri uçuk fiyatlarla satılabiliyor. Binlerce dolara satılan pıçaklar bu zamazingolara örnek verilebilir. Alıcısı olan şeylerin satılması da doğal bir durum. 10 bin dolar ödediğiniz bir sanal pıçağı velilerinize, eşlerinize gösterip gözlerindeki sevgi kıvılcımlarının keyfini çıkarabilirsiniz.

Knight Online

Knight Online önce tatlı tatlı bize yaklaşıyor, sonrasında ise iliklerimizi sömürüyordu adeta. Hem vakit, hem de nakit anlamında vurucu darbeler yaratabilen Knight Online aslında bedava oynayabileceğiniz bir oyun. Fakat işin arka perdesinde milyarlarca liralık "çar" ve "item" ticaretleri yatıyor. Hatta Knight Online'da yarattığı 3000 TL civarında değere sahip olan kahramanı çalınınca polise başvuran oyuncularla da tanışmıştık.

Crisis ve Max Payne

Bu iki arkadaş ne çok pahalılardı ne de oyun içindeki eşyaların karaborsasının söz konusu edildiği oyunlardı. Crisis ve Max Payne serilerinin ilk oyunları sistem gereksinimleriyle birer bilgisayar donanımı değerlendirme kriteri haline gelmişlerdi. Bir bilgisayar Crisis veya Max Payne açabiliyorsa iyi bir bilgisayardı, yoksa sadece bir tost makinasıydı. Günümüzde de bu kafadarların mirasını GTA 5'in devraldığını söyleyebiliriz.

Crisis ve Max Payne oynayabilmek için bayram harçlıklarımızı ekran kartına, RAM'e, işlemciye ve anakarta yatırmış, bir paket ekonomik boy çubuk krakeri günlük diyetimiz haline getirmiştik. Gençtik ve oyuna ihtiyacımız vardı...

World of Warcraft

World of Warcraft bizi hem her yeni genişleme paketi çıktığında, hem oynarken hem de karaborsasıyla organ mafyasının müdavimi yapan bir oyundu.

World of Warcraft'ı satın aldığınızda iş orda bitmiyordu. Oyunu oynamak için her ay ortalama bir oyun parası kadar aylık üyelik ücreti ödemeniz de gerekiyordu. Bunun yanında altın ticareti ve karakter ticareti alıp başını yürüyordu.

World of Warcraft yine de her yeni genişleme paketi çıktığında oyunculara kendini oynattırmakta. Blizzard'ın bu anlamda başarılı işler ortaya çıkardığı söylenebilir.

Diablo 2, Diablo 3 ve Starcraft 2 gibi online olarak oynanabilen diğer Blizzard oyunlarının da Ankara pavyonları gibi iş yaptığı ortada. Forumlar üzerinde yürütülen eşya ticaretleri birkaç dostumuzun öğrencilik yıllarını Ali Ağaoğlu'nun kayıp yeğeni gibi geçirmesini sağlamıştı.

Metin 2

Metin 2 de tıpkı Knight Online gibi ücretsiz olarak oynayabileceğiniz bir online rol yapma oyunu. Metin 2'de de yine eşya ve karakter ticareti büyük bir oyun dışı ticaretin dönmesine neden oluyor. Biraz daha büyük ve görkemli bir kılıç sahibi olabilmek, daha güçlü bir kahramanı kontrol edebilmek için halıyı yorganı eskiciye iteliyordunuz.

The Witcher 3

The Witcher 3'ün bu listedeki tosuncukların arasında en naif, en efendi oyun olduğunu söyleyebiliriz.

The Witcher 3 hem makul bir satış fiyatıyla çıkış yaptı hem de yanında gelen bonuslarla zengin bir içeriğe sahip olduğumuzu hissettirdi. Oyunun korsan versiyonunu indirmiş olsanız bile gözünüz CD Projekt'in sunduğu çok sayıdaki ücretsiz indirilebilir içeriğe takıldı kaldı. Oyundaki kalite, benzersiz hikaye ve görsellik oyuna verdiğimiz her kuruşu helal etmemizi sağladı. Sırtımızdaki cekedi sattık, yine de bu oyunu oynadık!

Bilgisayarlarımızın Kabusu, Evlerden Irak Olası Sıkıntılı Oyunlar

Filmleri veya Dizileri Çekilse Tadından Yenmeyecek Bilgisayar Oyunları

YORUMLAR