Android Pie 9 Güncellemesi Alacak Samsung Telefonlar ve Samsung One UI Özellikleri

Android Pie 9 güncellemesini alacak Samsung telefonlar listesi ve Samsung One UI özellikleri blog yazımızda.

Samsung One UI, Android Pie 9.0 güncellemesi alacak Samsung telefonlara gelecek. Samsung S9/S9+, S8/S8+, Note 8/9 ve A, J serisi telefonlara gelecek olan Samsung One UI arayüzü özelliklerine değiniyor, Samsung Android Pie 9 güncelleme takvimini paylaşıyoruz. Android Pie güncellemesini alacak bir Samsung telefona sahipseniz ve cihazınızı güncellemeyi düşünüyorsanız, bu yazıya göz atmanızı öneririz.

Samsung’un eleştirilen arayüzü Samsung Experience çok yakında yerini Samsung One UI’a bırakacak. Yepyeni bir kullanıcı deneyimi sunacak olan Samsung One UI arayüzünü ilk alan telefon S9 modeli oldu ancak Note 9, S8 ve Note 8 serisi gibi üst seviye modellerin yanı sıra orta üst seviyede konumlandırılan A ve J serisi modellere de gelecek. Samsung, Android Pie 9 güncelleme takvimini Members uygulaması üzerinden resmi olarak paylaştı. 2019’un ikinci çeyreğinde birçok Samsung telefon kullanıcısı bu yeni arayüze kavuşacak, deneyimleyecek. Hal böyle olunca, Samsung One UI özelliklerine değinelim dedik. Samsung One UI öne çıkan özellikleri neler? Android Pie güncellemesinin bir parçası olan Samsung One UI yenilikleri neler olacak?

Samsung One UI (Android Pie 9) Öne Çıkan Özellikleri:

  • Tek Elle Kullanım:

Samsung One UI, büyük ekranlı akıllı telefon modellerinde pek de mümkün olmayan tek elle kullanımı rahat hale getiriyor. 6 inç ve üzeri ekrana sahip telefonunuzu artık elinizden kaydırmadan kolayca kullanabileceksiniz. Telefonu elinizde kaydırmadan ekranın bir ucundaki simgelere dokunabileceksiniz. Hali hazırda var olan tek elle kolay kullanım modundan farklı olarak ekran küçülmüyor, tüm simgeler boyutunu koruyor. Kullanıcıların bazıları neredeyse ekranın yarısını kaplayan uygulama başlığının kötü göründüğünü düşünse de etkileşim alanının aşağı çekilmesi ilgili uygulamanın daha rahat kullanılmasını sağlıyor. Uygulama sekmelerinin de aşağı alınması tek elle uygulama kullanımını kolaylaştırıyor.

  • Navigasyon Çubuğu Artık Yok:

Kullanıcıların büyük bir çoğunluğunun boyutunu küçültmek için uğraştığı, gizlediği Navigasyon Çubuğu, Samsung One UI ile yerini incecik çizgilere bırakıyor. Gizlense de çıkarak rahatsız eden gezinme çubukları tamamen kapatılabiliyor. Ana ekrana dönmek, geri gelmek ve son uygulamaları görüntülemek için sanal butonlara dokunmak yerine yukarı kaydırma hareketi yapıyorsunuz. Sol çubuktan yukarı kaydırdığınızda geri gitme, orta çubuktan yukarı kaydırdığınızda ana ekrana dönme, sağ üst çubuktan yukarı kaydırdığınızda da son açık uygulamalar menüsüne gidiyorsunuz. Tabii ki; varsayılan düzeni değiştirmeniz mümkün. Klasik sanal butonları da isterseniz kullanabiliyorsunuz.

  • Night Mode/Dark Mode (Gece Modu/Karanlık Mod) - Bildirimler Dahil

Karanlık Mod, Gece Modu, Koyu Tema… Farklı şekilde adlandırılan Dark Mode, Samsung One UI ile geliyor. Senelerdir Samsung kullanıcılarının istediği özellik nihayet geldi. Android Pie güncellemesiyle gelecek Dark Mode’un mevcut koyu temalardan önemli farkları bulunuyor. Sadece menüler ve klavye değil bildirimler dahil sistemin geneli koyu renge bürünüyor. Ayarlar - Ekran altına getirilen Gece Modu (Night Mode) seçimi kullanıcıya bırakılmış. Karanlık görünümden hoşlanıyorsanız tüm gün telefonu bu şekilde kullanabilirsiniz. Gece modunun sadece akşam otomatik aktif olmasını da sağlayabilirsiniz.

  • Galeriye Geri Dönüşüm Kutusu:

Galeri uygulamasını geri dönüşüm kutusu nihayet geliyor. Bildiğiniz üzere Samsung Galeri uygulamasında Samsung Cloud ile eşitlemeyi açarsanız geri dönüşüm kutusu çıkıyor. Yanlışlıkla silinen fotoğrafı geri yüklemek için gerekli olan geri dönüşüm kutusu, artık Google Photos uygulamasındaki gibi kullanılabilir olacak. Silinen fotoğrafların geri dönüşüm kutusunda kalma süresi ise; 15 gün. 15 gün sonunda fotoğraf ve videolarınız tamamen uçup gidecek.

  • Uyandırmak İçin Kaldır (Lift to Wake):

iPhone’ların Uyandırmak için Kaldır (Raise to Wake) özelliği Lift to Wake adıyla Samsung cihazlara geliyor. Telefona dokunmadan sadece kaldırarak bildirimleri görmek için artık çok pil tüketen üçüncü parti uygulamaları kullanmak gerekmeyecek. Always on Display’den farklı olarak bildirimler, ekrana dokunulmadan görülebilecek. Samsung kullanıcılarının en çok istediği bir özellik de Android Pie güncellemesiyle gelmiş olacak.

  • Uyarlanabilir Batarya (Adaptive Battery):

Cihaz Bakım uygulaması, Android Pie ile tamamen yenileniyor. One UI’ın batarya ayarlarında yeni optimize etme seçenekleri görüyoruz. Kullanılmayan uygulamaların boşa arka planda pil tüketimi yapmaması için uyku seçeneği, uygulamaların kullanım sıklığını öğrenerek gerektiğinde kapatarak pil tüketimini azaltan Adaptive Battery (Uyarlanabilir Batarya), telefon kullanılmadığında ayarları optimize ederek (parlaklığı, ekran zaman aşımı ve medya ses düzeyini düşürme) bataryayı koruyan Ayarları Optimize Etme, yüklenen ama unutulan uygulamaların otomatik olarak devre dışı bırakılması, Pie ile Cihaz Bakım’a eklenen yeni seçeneklerden sadece birkaçı.

  • Akıllı Ekran Döndürme:

Otomatik ekran döndürme, Android Pie güncellemesiyle yerini Akıllı Döndürmeye (Smart Orientation) bırakacak. Daha doğrusu otomatik döndürme özelliğini artık kullanmak istemeyeceksiniz. Olmadık zamanda ekranı döndürerek uygulama kullanımını zorlaştıran otomatik döndürme özelliği kapalı konumda iken, uygulama ekranında ufak telefon simgesine dokunarak yatay veya dikey istediğiniz şekilde uygulamayı kullanabileceksiniz.

  • Yeni Samsung Klavye Düzeni: Kayan Klavye (Floating Keyboard)

Samsung Klavyede de yeni modlar görüyoruz. Tek el klavye ve standart klavyenin yanındaki Kayan Klavye dikkat çekiyor. Floating Mode denilen bu düzende klavyeyi ekranın herhangi bir köşesine taşıyabiliyor, boyutunu ve şeffaflığını ayarlayabiliyorsunuz. Yeni Adaptive Theme (Uyarlanabilir Tema) seçeneği, o anda açık uygulamanın renklerine göre klavyenin temasını açık ve koyu olarak değiştiriyor.

  • Samsung Kamera Değişiklikleri:

Samsung Kamera uygulamasının da tamamen yenilendiğini görüyoruz. iPhone kamera uygulamasını andıran yeni arayüzde ayrı bir video kaydetme tuşu dikkat çekerken, mevcut kayıt tuşunun yerine arka/ön kamera geçiş tuşunun getirildiğini görüyoruz. Yenilenen kamera uygulaması ayrıca son kullandığınız çekim modunu hatırlıyor ve o modda başlıyor. HEIF dosya formatı desteğinin getirildiğini de ekleyelim. Kusur Tespiti (Flaw Detection), Sahne Optimize (Scene Optimizer) gibi Note 9’a has kamera özellikleri de S9’a gelmiş oldu.

  • Yeni Animasyonlar (Kapatılabiliyor):

One UI, yeni animasyonları da beraberinde getiriyor. Uygulamaları kapatıp ana ekrana döndüğünüzde, çoklu görev menüsünü açtığınızda, hızlı ayarlar panelini açarken, ekran görüntüsü aldığınızda vs. yeni geçiş efektlerini hissedeceksiniz. Bu animasyonları istemezseniz Gelişmiş Özellikler altından Animasyonları Azalt (Reduce Animations) seçeneğiyle kapatabileceksiniz.

  • Yeni Samsung Saat Widget'ı:

Samsung’un kendi saat widget’ını beğenenler için de bir yenilik içeriyor One UI. Daha fazla bilgi sunan ve göze daha hoş görünen yeni saat tasarımları, Pie güncellemesiyle geliyor.

  • Ana Ekran Düzenini Kilitleme:

Ana ekranda özenle dizdiğimiz uygulamalar, klasörlediğimiz uygulamaların düzeni artık yanlış bir dokunuşta bozulmayacak. Launcher’larda olan ana ekran düzenini kilitleme özelliği, Pie güncellemesiyle geliyor. Ana Ekran Düzenini Kilitle açıldığında ana ekrana yeni kısayol, widget eklemek/kaldırmak veya uygulamaların yerini değiştirmek mümkün olmayacak.

Android Pie 9 Güncellemesi Alacak Samsung Telefonlar:

Android Pie 9.0 güncellemesini alacak Samsung telefonlar, Members uygulaması üzerinden resmi olarak açıklandı. O listeyi aynen paylaşıyoruz:

Samsung Android Pie Güncelleme Takvimi
Galaxy S9 Ocak 2019 (Final Yayınlandı)
Galaxy S9+ Ocak 2019 (Final Yayınlandı)
Galaxy Note 9 Şubat 2019
Galaxy S8 Mart 2019
Galaxy S8+ Mart 2019
Galaxy Note 8 Mart 2019
Galaxy A8 2018 Nisan 2019
Galaxy A8+ 2018 Nisan 2019
Galaxy A7 2018 Nisan 2019
Galaxy A9 2018 Nisan 2019
Galaxy Tab S4 10.5 Nisan 2019
Galaxy J4 Mayıs 2019
Galaxy J4+ Mayıs 2019
Galaxy J6 Mayıs 2019
Galaxy J6+ Mayıs 2019
Galaxy A8 Star Mayıs 2019
Galaxy J7 2017 Temmuz 2019
Galaxy J7 Duo Ağustos 2019
Galaxy Xcover4 Eylül 2019
Galaxy J3 2017 Eylül 2019
Galaxy Tab S3 9.7 Eylül 2019
Galaxy Tab A 2017 Ekim 2019
Galaxy Tab Active2 Ekim 2019
Galaxy Tab A 10.5 Ekim 2019

Samsung Experience Arayüzü Yerini Alacak One UI ile Gelecek Yenilikler, Özellikler
MOBİL

Samsung Experience Arayüzü Yerini Alacak One UI ile Gelecek Yenilikler, Özellikler

One UI: Samsung'un yeni arayüzü. Samsung Android 9 Pie güncellemesiyle tüm Samsung Android telefonlar, Samsung Experience yerine One UI arayüzüne kavuşacak.

Android Pie 9.0 Özellikleri (Yenilikler Harika!)
MOBİL

Android Pie 9.0 Özellikleri (Yenilikler Harika!)

Yeni Android sürümü Android Pie 9.0 özellikleri Google etkinliğinde gösterildi. Bu blog yazımızda Android Pie ile gelen yeniliklere göz atacağız ve Android P 9.

Samsung Galaxy S10 Özellikleri ve Fiyatı (Exynos 9820 ve Snapdragon 855 Karşılaştırması)
MOBİL

Samsung Galaxy S10 Özellikleri ve Fiyatı (Exynos 9820 ve Snapdragon 855 Karşılaştırması)

Samsung Galaxy S10 tanıtıldı; cihazın tasarım detayları, özellikleri, fiyatı, çıkış tarihi resmileşti. Mobil Dünya Kongresi 2019 etkinliği öncesi tanıtılan Samsung Galaxy S10, S10 Plus ve S10e telefon, Samsung Exynos 9820 ve Qualcomm Snapdragon 855 işlemciyle geliyor.

YORUMLAR