Gelecek İzmir'de: Dünya Robot Olimpiyatı Heyecanı 26 Mayıs'ta Başlıyor!

Dünya Robot Olimpiyatı 26 Mayıs 2024 Pazar günü Fuar İzmir ev sahipliğinde gerçekleşecek.

Türkiye’de 2014 yılından beri Bilim Kahramanları Derneği tarafından düzenlenen Dünya Robot Olimpiyatı, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZFAŞ işbirliğinde Fuar İzmir ev sahipliğinde 26 Mayıs 2024 Pazar günü gerçekleşecek.

Dünya Robot Olimpiyatı Nedir?

Amacı gençlerin robot ve bilime karşı ilgilerini artırmak olan Dünya Robot Olimpiyatı / World Robot Olympiad (WRO); ilkokuldan üniversiteye dünyanın her yerinde tüm öğrencilerin fikir üretme ve problem çözme gibi yeteneklerini “düşündürücü ve eğitici robot turnuvaları ve aktiviteleri” düzenleyerek geliştirir.

Dünyada 95’i aşkın ülkede uygulanmaktadır. 2-3 kişiden oluşan takımların 20 yaşından büyük bir koç ile katılabildiği programda; 8 farklı klasman yer almaktadır. Her klasmanda takımlar farklı görevler yerine getirirler. Her sezon Ocak'tan Kasım'a kadar sürer ve final her sene dünyanın başka bir ülkesinde yapılmaktadır.

Türkiye’de 8 farklı klasman uygulanan program kapsamında bugüne kadar 8 Türkiye turnuvası gerçekleştirilmiştir. Türkiye Turnuvasının ardından takımlar uluslararası turnuvalara katılmaya hak kazanmaktadır. 2014 yılından bu yana, 1943 çocuk ve genç WRO programına katılmıştır.

Dünya Robot Olimpiyatı 2024 Sezonu

2024 yılında takımlar EARTH ALLIES temasıyla çalışmalarını sergileyeceklerdir. Takımlar robotların doğa ile uyum içinde yaşamamıza fırsat verecek robotik çözümlerin geliştirilmesi üzerine odaklanacaktır. Sezon kapsamında bu iki soruya yanıt arayacaklardır:

“Robotlar, doğanın tehlikeli veya zorlayıcı olduğu yerlerde bize nasıl yardımcı olabilir?” ve “Kısıtlı kaynakların daha verimli kullanılması için robotların bize yola göstermesi mümkün müdür?”

Bu sezon İzmir’de gerçekleştireceğimiz Türkiye finali ile yaklaşık 1.500 çocuğa ulaşacağız. Ayrıca her sezon olduğu gibi bu sezonda hem Türkiye’de daha fazla devlet okulu öğrencisine ulaşarak fırsat eşitliğine katkı sunmak hem de sezon teması ile ilgili uzman kişileri programa farklı başlıklarda dahil ederek katılımcıları en iyi şekilde desteklemek istiyoruz.

En İyi Robot Konulu Filmler - 2024
Sinema

En İyi Robot Konulu Filmler - 2024

Yapay zeka ve robot filmleri her dönemde büyük ilgiyle karşılaştı. Bu filmlerde robotları bazen dünyayı kurtaran insan dostları, bazen de her şeyi yakıp yıkan birer ölüm makineleri olarak görüyoruz.

26 Mayıs günü çocukların ve gençlerin heyecanına ortak olmak ve çalışmalarına rehberlik etmek isteyen gönüllü arayışımız da devam etmektedir. Jüri ve hakem olarak etkinliğimizde gönüllü olmak isteyen gönüllülük ile ilgili detayları öğrenmek için gonullu.bilimkahramanlari.org sayfasında bir kayıt oluşturup, etkinlik detaylarını inceleyebilir.