Yavaş İnternetle Baş Edebilmenizi Sağlayacak 9 Küçük Öneri

Ülkemizde internet yavaşlığı artık bir sıkıntıdan çok rutin bir hal almışken, bazı küçük çözümlerin altını tekrar çizmekte fayda var.

Yavaş İnternetle Baş Edebilmenizi Sağlayacak 9 Küçük Öneri

Son günlerde belli belirsiz zamanlarda (!) kesilen ya da yerlerde sürünecek kadar yavaşlayan internet bağlantılarından hepimiz muzdarip olduk. Gerek politik gerek teknik sebeplerden dolayı yaşadığımız bu problemleri çözmek için bin dereden su getirmeye çalışıyoruz ama çoğunlukla bunda da pek başarılı olduğumuz iddia edilemez.

Oysa bazı basit çözümlerle bunun üstesinden gelmek mümkün. Ülkemizde internet yavaşlığı artık bir sıkıntıdan çok rutin bir hal almışken, bazı küçük çözümlerin altını tekrar çizmekte fayda var diye düşünüyorum. İşte, yavaş internet bağlantılarında kendimizi koruyabilmek için yapmamız gereken bazı “cin” fikirler.

İnternet hızınızı ve kotanızı kontrol edin

İnternet bağlantısı satın aldığınız zaman kontratınızda size vaat edilen internet hızınızla, bağlantınızın hızını mutlaka karşılaştırın. Adil Kullanım Kotasına düşmediğiniz halde anlaştığınız süratin altında servis alıyorsanız, bir sıkıntı var demektir. Bunun için bağlı bulunduğunuz internet hizmet sağlayıcısıyla iletişime geçin. Onlar her hangi bir sorun rapor edemiyor ya da bir sıkıntı görmüyorlarsa donanımınızla ilgili bir sıkıntı var demektir. Diğer yandan herkes bağlantı hızından bahsediyorsa, ülke genelinde bir problem olduğu oldukça mümkün olabilir. Ancak bunun içinde bir çözüm önereceğiz.

Donanımınıza bir göz atın

İnternet servis sağlayıcısından hiçbir sıkıntı olmadığına dair bir rapor alırsanız hemen gözünüzü donanımınıza çevirmeniz gerekiyor. Modeminizi kapatıp açmak, bir süre dinlenmeye bırakmak ya da LAN bağlantısı kablolarının yerini değiştirmekle işe başlayabilirsiniz. Durumunuzu daha iyi kavrayabilmek için Komut İstemi penceresinden pin goole.com yazarak bu sunucuların tepkilerine bakabilirsiniz. Google genellikle 106 milisaniyede tepki verir. Bunun altına düşüyorsanız bir sıkıntı var demektir.

Wi-Fi ayarlarınızı kontrol edin

Modeminizin ayarlarını düzenlemek için kullandığınız modemi tanımanız gerekiyor. Modemin ayarlar arayüzüne ulaşarak tüm internet ayarlarınızı optimum olup olmadığını kontrol edin. Ayrıca bir modemden pek çok cihaz faydalanıyorsa bunlardan o an için kullanılması gerekmeyenleri kapatabilir ve biraz olsun bağlantınızın kalitesini artırabilirsiniz. Kablosuz Ağ Bağlantı Problemlerinizi Çözecek 6 İpucu yazımızı da okumanızı tavsiye ederim.

DNS ayarlarınızı değiştirin

Engelli web sitelerinin bir kısmına erişim tamamen engellenmiş olsa da büyük kısmına erişmek için sadece bilgisayarınızın DNS ayarlarında gerçekleştireceğiniz bir iki işlem yeterli oluyor, DNS Ayarlarını Nasıl Değiştirebilirsiniz yazımızda konuyla ilgili önemli birkaç detayı bulmanız mümkün. Bunları uygulayın.

Yavaş bağlantı için optimizasyon teknikleri kullanın

Ne yaparsanız yapın üstesinden gelemediğiniz bir durum oluşmuşsa, bu yeni şartlara uyum sağlamaktan başka çareniz yok demektir. Web sitelerinin mobil adreslerini kullanmak da bu çarelerden bir tanesi olabiliyor. Opera Turbo gibi bu şartlara göğüs gerebilen web tarayıcıları da hayatınızı kurtarabilir. Aslında sabit bir tarayıcıdan ziyade her zaman işletim sisteminizde yedek bir tarayıcının daha bulunması hayat kurtarabiliyor.

Çalışmanızı duruma göre optimize edin

Baktınız internet yavaş, arka planda indirme yapıyor ya da film seyredip, müzik dinliyorsanız bu bağlantıları kapatın. İnternete ne kadar az yüklenirseniz yapmak istediğiniz birincil işleri daha hızlı yapabilme şansınız artar. Web tarayıcınızı sadece gezinti için kullanarak, tarayıcıyı üzerinden işlem yapmamaya çalışın.

İnternet sağlayıcınıza fırça atın

Donanımınızla ilgili bir sıkıntınız olmadığına kanaat getirdiğinizde ve tüm olasılıkları değerlendirdiğiniz halde artık hala tatmin edici bir sürate ulaşmanızın mümkün olmadığını anladığınızda artık servis sağlayıcınızla bir konuşma yapmanızın zamanı gelmiş demektir. ISP kurumunuzu arayarak sakin (!) bir şekilde olanı biteni anlatın. Gerekirse gayet hukuki bir süreci başlatabileceğinizi ve buna hakkınız olduğuna da anlatmaktan çekinmeyin. Genellikle bu yöntemden bir sonuç çıkmaz ama sinirinizi boşaltacak monologlar yapmanıza olanak veriyor. İlk şikayetinizde size "modemi kapatıp açtınız mı?" diye soran bir ISP'den uzak durun. 

Servis sağlayıcınızı değiştirin

Maden öyle, madem servis kalitesi değişmiyor, artık yeni bir hizmet veren servis bulmanın zamanı da gelmiş olabilir. İyi bir araştırma yaparak yeni bir servis sağlayıcısına geçmek üzere hemen harekete geçin. (Umarım taahhütsüz internet kullanıyorsunuzdur) Artık telefon operatörlerinin ve bazı özel kurumların son derece mantıklı paketleri olduğunu unutmayın. Mutlaka biri size uyacaktır.

Bazen internetin olmaması işinize yarayabilir

Evet, bu da olası bir durum. Kendinize vakit ayırabilir eş, dost ve akrabalarınızla bir araya gelebilirsiniz. Daha yaratıcı bir şeyler yapabilmek için boş zaman da yaratmış olursunuz. Hele internet ülke genelinde yavaşsa dost ve arkadaş meclisleri pek bir neşeli oluyor. Denemenizi öneririm.

Mobil Cihazlarımızda İnternet Erişimi Neden Yavaş? İşte Sebepleri ve Çözümleri

Yavaş İnternetin Cinnet Geçirttiği Bilimsel Olarak Kanıtlandı!

İnternetiniz Yavaş mı? İşte Önemli Web Sitelerini Şimşek Gibi Görüntülemenin Yolları

YORUMLAR