USB Boot ile Windows 7 Kurulumu

Çalışıp çalışmamayı canının istemesine bağlamış bir DVD sürücüye sahip olunca, Windows 7 kurulumunu başka yöntemler ile yapmak gelir haliyle insanın aklına. Sayısız denemeden sonra ufak bir araştırma yapıp USB Boot yöntemi ile Windows 7'yi bilgisayara ku

USB Boot ile Windows 7 Kurulumu

Çalışıp çalışmamayı canının istemesine bağlamış bir DVD sürücüye sahip olunca, Windows 7 kurulumunu başka yöntemler ile yapmak gelir haliyle insanın aklına. Sayısız denemeden sonra ufak bir araştırma yapıp USB Boot yöntemi ile Windows 7'yi bilgisayara kurmakla ilgili bir doküman buldum. Herhangi bir ekstra yazılım kurulumunu gerektirmeyen birkaç aşamalı ve oldukça basit işlemlerden oluşan bu yöntemi ilk denemede başarıyla yaptıktan sonra 4 GB'lık USB Flash bellek ile Windows Vista'mı Windows 7'ye geçirmeyi başardım.

Genel kullanıcıya 22 Ekim 2009 tarihinde yayınlanmaya başlayacak olan 7'nin RC sürümü de bir süre önce çıkmıştı. Geçtiğimiz hafta başında ise BizSpark programına dahil olan kurumsal müşterilere yönelik RTM sürümü yayınlanan 7'yi indirip kurmak Windows Vista ve 2008 Server'ı açıkçası hiç sevmeyen bizim için zor bir karar olmadı.

1-2 saatlik uğraşının sonunda ,ki bu uğraşının içerisinde uygulama yedekleri ve 7 kurulumundan sonra yazılımların yüklenmesi de var, Vista'dan 7'ye başarılı bir geçiş yapmış bulunuyorum.

CD ve DVD'lerin artık miladını tamamen doldurmuş birer teknolojik alet olduğunu düşünenlerdenseniz aşağıda yöntemini verdiğim şekilde Windows Vista işletim sisteminizi USB Boot ile Windows 7'ye geçirebilirsiniz.

Uyarı:

    1. Başıma dizüstü bilgisayarımda geldiği için önceden uyarmam gereken çok önemli bir nokta var: Aşağıdaki işlemleri yapmadan önce bilgisayarınızın USB Boot uyumlu olup olmadığını kontrol edin. Bunu bilgisayarınızın hemen açılışında menüsüne girebileceğiniz BIOS bölümünden kontrol edebilirsiniz. "Boot" bölümünde USB Boot gibi bir seçenek mevcut değilse USB Flash bellek üzerinden bir işletim sistemini bilgisayarınıza kuramazsınız.

 

    1. Bu işlem için sisteminizde hali hazırda bir Windows Vista veya 7 olması gerekmektedir. Windows XP ile daha farklı bir yöntem izlenerek 7'ye geçiş yapılıyor. Yani bu işlemi XP üzerinden gerçekleştiremezsiniz!

 

    1. Ayrıca USB Flash belleğinizin boyutunun 4 GB'tan az olmaması gerekiyor.

 

    1. Son olarak da Windows 7 işletim sistemi .iso uzantılı dosyasını imaj dosyası olarak yazdırdığınız bir DVD'ye ihtiyacınız var. iso dosyasını kolay bir şekilde DVD'ye yazdırmak istiyorsanız ücretsiz olan Burnaware yazılımını kullanabilirsiniz. DVD'ye yazdırma durumunda değilseniz indirmiş olduğunuz iso dosyasının içeriğini bir sıkıştırma yazılımı yardımıyla kolayca ulaşabileceğiniz bir klasöre çıkartın. Ücretsiz sıkıştırma yazılımı olarak 7-Zip'i kullanabilirsiniz. Bu klasörü mümkün oldukça üst sütunlarda tutun. Örneğin direkt olarak C: veya diğer sabit disk sürücünüzün içerisinde olsun.



Bu şartları sağladıktan sonra 4 adımlık USB Boot oluşturma işlemine geçebilirsiniz.



Adım 1: USB Flash belleği formatlamak


    1. USB Flash belleği bilgisayarınıza takın.

 

    1. Start > All Programs > Accessories > Command Prompt'u bulduktan sonra üzerine gelin ve sağ tıklayarak “Run as administrator” seçeneğini işaretleyin. Yani Komut Satırı yöneticisini yönetici modu ile çalıştırın.

 

    1. Açılan komut penceresinde aşağıdakileri sırasıyla yazarak USB Belleğinizin sırasını bulun. (Birden fazla USB Bellek bu sırada bilgisayarınıza takılıysa hangisi olduğunu tam olarak görebilmeniz için gereklidir.)diskpartlist disk

      Pencerede karşınıza bilgisayarınızda takılı olan USB belleklerin hangi numaralar ile belirtildikleri listesi geldi. Bir sonraki adıma geçmeden önce USB Boot olarak görevlendirmek istediğiniz USB belleğin numarasını belirleyin. ( disk 1 olduğunu varsayarak diğer işlemi anlatacağım.)

 

    1. Bu adımda az önce belirlediğiniz USB bellek numarasındaki aygıta format atılacak. "1" olarak varsaydığım USB bellek numaranızı girerek işleme başlamak için aşağıdakileri sırasıyla komut satırına yazın:select disk 1clean

      create partition primary

      select partition 1

      active

      format fs=NTFS
      (Bu işlem USB belleğinize format atacaktır. İşlem biraz uzun sürebilir. Bittikten sonra aşağıdaki işlemlerden devam edin.)

      assign

      exit

      Bu işlem de bittikten sonra elinizde artık boot edilmeye hazır formatlanmış bir USB Flash bellek var.



Adım 2: USB Flash belleği boot edilebilir hale getirmek

Bu adımda aynı komut satırında devam ederek belleği kuruluma hazır hale getireceksiniz.

    1. Windows 7 DVD'sini bilgisayara yerleştirin. DVD üzerinden işlem yapmayacaklar bir sonraki adıma geçebilirler.

 

    1. Komut satırında DVD'yi açıp boot klasörünü aşağıdaki komutlar ile açın:d:cd d:\boot

      DVD kullanmadan bu işlemi yapmak için Windows 7 iso dosyasını çıkarttığınız klasörü ve bu klasörün içindeki boot klasörünü burada girmeniz gerekmektedir.

      Bunun için de komut satırında belirli bazı komutlar kullanmanız gerekmektedir. Bu sayede komut satırında klasörler ve sürücüler arasında dolaşabilirsiniz. Komut satırında dolaşabilmeniz için kullanmanız gereken komutlar:

        • cd.. (Bu komut ile bir önceki sütuna çıkabilirsiniz. Örnek: c:\windows\system32 klasöründeyseniz cd.. yazarak c:\windows klasörüne yani bir üstteki genel klasöre yükselebilirsiniz.

        • dir (Bu komut ile bulunduğunuz sütundaki dosyaları listeleyebilirsiniz. Örnek: c:\windows klasörü içindeyken dir yazdığınızda windows içerisindeki tüm dosya ve klasörleri görebilirsiniz.

        • cd xxx (Bu komut sayesinde bulunduğunuz sütundaki bir klasörü açabilirsiniz. Örnek: c:\windows içindeyken cd system32 yazdığınızda bulunduğunuz sütun artık c:\windows\system32 olacaktır.)


      Windows 7 iso dosyasının içeriğini C sürücüsü üzerinde "win7" isimli bir klasöre çıkardığınızı varsayarak aşağıdaki komutları girmeniz gerekmektedir:

      cd c:\win7\boot

 

    1. Çıkartmış olduğunuz Windows 7 iso dosyasının içerisindeki "boot" klasörüne komut satırı üzerinde girdikten sonra NTFS formatında Windows 7 imaj dosyasını hazırlamak için aşağıdaki komutları girin. (USB Flash belleğinizin hangi harf ile belirlendiğine masaüstünüzdeki "Bilgisayarım" menüsünden bakabilirsiniz. G:\ olduğunu varsayarak işleme devam edeceğim.)bootsect /nt60 g:

 

    1. Bu işlemden sonra komut satırı ile herhangi bir işiniz kalmayacak. Komut satırını kapatabilirsiniz.



Adım 3: DVD'deki veya açmış olduğunuz imaj dosyası içeriğinin USB Flash belleğe kopyalanması

4 adım içerisindeki en basit adım bu. DVD sürücünüzdeki tüm içeriği veya sabit diskinize çıkartmış olduğunuz Windows 7'nin tüm içeriğini USB Flash belleğe kopyalayın. Sürükleyip bırakarak bu işlemi yapın.

Adım 4: BIOS ayarlarından USB Boot seçeneğini aktif edin.

Tüm adımları bitirdikten sonra USB Flash belleği çıkartmadan bilgisayarınızı yeniden başlatın. Bilgisayarınızın BIOS ayar bölümüne girmek için ilk açılış ekranında yazan tuşa klavye üzerinde basarak BIOS ayarları menüsüne girin. (Bu tuş genellikle "F2" olmaktadır.) Bu bölümde kendi BIOS ayarları menünüz üzerinden "Boot" sekmesine giderek USB Boot seçeneğini aktifleştirin. Her anakart markasının BIOS bölümü farklı olacağı için Türkçe veya İngilizce olan bir menü karşınıza çıkabilir. Yapmanız gereken Türkçe ise daha kolay ancak İngilizce ise sadece "USB Boot" seçeneğini "Enable" hale getirmek veya "Primary Boot Device" seçeneğini "USB" olarak en üste almak. Bu işlemi de başarıyla gerçekleştirdikten sonra ayarları kaydedip BIOS menüsünden çıkın ve Windows 7 işletim sisteminizi USB Flash bellek üzerinden kurmaya başlayın.

CNT ofisindeki bilgisayarıma Windows 7'yi bu şekilde kurdum. Yeterince açık anlattığımı umuyorum. 

YORUMLAR