iPhone 5 Özellikleri ve iPhone 5 Hakkında Her Şey

iPhone 5, Apple tarafından ABD’de düzenlenen bir etkinlikle tanıtıldı. Aylardır merakla beklenen cihaz, performans ve tasarım konularında önemli yeniliklerle birlikte geldi.

iPhone 5 Özellikleri ve iPhone 5 Hakkında Her Şey

iPhone 5, Apple tarafından ABD’de düzenlenen bir etkinlikle tanıtıldı. Aylardır merakla beklenen cihaz, performans ve tasarım konularında önemli yeniliklerle birlikte geldi.

Sizlere Hangout destekli canlı yayınımızla aktardığımız ve “iPhone 5 Apple Lansmanı Tamindir Canlı Yayınında – Hangout” isimli alandan tekrarını izleyebileceğiniz tanıtım etkinliği, iPhone 5 isimli yeni iPhone’la tanışmamızı sağladı.

Tasarım

iPhone 5, iPhone 4S ve önceki iPhone sürümlerine göre ciddi bir tasarım farklılığı ortaya koyuyor. Daha uzun oluşuyla dikkat çeken cihaz, Apple tasarımcıları ve mühendisleri tarafından baştan aşağı yeniden tasarlanmış. iPhone 4S’e göre daha ince olan iPhone 5, 7.6 milimetrelik inceliği yakalamış bulunuyor. Bununla birlikte yine iPhone 4S’e göre %20 daha hafif bir ürünle karşı karşıyayız. iPhone 5’in ağırlığı sadece 112 gram.

Ekran

iPhone 5, 4 inçlik bir ekrana sahip ve bu ekranın ilk göze çarpan özelliği dikdörtgen bir yapıya sahip olarak uzunca bir ekran deneyimi sunması. Kullanıcıların daha çok yatay kullanacaklarını düşünmemize neden olan bu yapı, Apple tarafından yeni iPhone üzerinde yer alan önemli farklılıklardan biri. Genişlik olarak iPhone 4S ile aynı boyuta sahip olan iPhone 5, kardeşine göre daha uzun.

Ekranın teknik özelliklerinden bir diğeri de her inçte 326 piksel bulunması. Bu sayede renk derinliği daha iyi sağlanıyor ve kullanıcıların gözüne hitap eden başarılı bir işe imza atılıyor. Bu açıdan iPhone 4S’e göre her inçte daha yoğun piksel kullanımı söz konusu. Ürünün ekran çözünürlüğü ise 1136x640 piksel. Bu bakımdan iPhone 4S’e %44 oranında renk çözünürlüğü iyileştirmesi yakalanmış oluyor. Ekranın boyut özellikleri, video izleme konusunda bir hayli olumlu görünüyor. Ekranın retina teknolojisini kullandığını da belirtelim.

Donanım

iPhone, üzerinde A6 çiple geliyor. iPhone 4S üzerinde yer alan A5 çipe göre her alanda ortalama iki kat daha yüksek performans ortaya koyabilen iPhone 5, hem işlemci hızı hem de grafik gücü olarak çok daha hızlı. Bununla birlikte her ne kadar Apple açıklamamış olsa da ara bellek biriminin (RAM) 1 GB olduğu tahmin ediliyor. Sahip olduğu bu güçlü işlemci ve grafik birimi ile iPhone 5, genel kullanım, uygulama açılış ve kullanımları, oyun performansı, video izleme performansı gibi ana konularda bir önceki iPhone ürünü olan iPhone 4S’i ikiye katlıyor.

Kamera

iSight kamera, Apple tarafından dünyanın en popüler kamerası olarak takdim ediliyor. 8 Megapiksellik kamera, otomatik odaklanma ve LED flaş desteğine sahip olmakla birlikte önceki iPhone’lardaki kameraya göre daha ufak boyutta. iPhone 5 kamerasıyla birlikte gelen en mühim özelliklerden biri ise panorama modu. Artık iPhone kullanıcıları, akıllı telefonları üzerinden herhangi bir ek uygulama edinmeleri ya da satın almaları gerekmeksizin panoramik fotoğraflar çekebilecekler. Sahip olduğu güçlü A6 çipi sayesinde kamera uygulamasının çok daha hızlı kullanılabildiğini de ekleyelim. Bununla birlikte 8 MP’lik bu arka kamera ile 1080p Full HD video çekimi gerçekleştirilebiliyor. Video çekimi esnasında fotoğraf çekmek de mümkün. Cihazın ön kısmında da ikinci bir kamera yer alıyor. Bu ön kamera 720p değerinde HD videolar çekebiliyor ve FaceTime isimli anlık iletişim uygulaması esnasında karşı tarafa yine 720p’lik HD video görüntüsü gönderebiliyor.

Bağlantı

iPhone 5, bağlantı özellikleri ile de yenilenmiş görünse de NFC teknolojisine sahip olmamasıyla birlikte birçok kişiyi şaşırtmış bulunuyor. Buna mukabil, LTE teknolojisi ile 4G bağlantı seviyesine dair bir iletişim teknolojisi yeniliğini ortaya koyuyor. Sahip olunan diğer bağlantı özellikleri HSPA, HSPA+, DC-HSDPA ve 802.11b/g/n şeklinde. Tabii AGPS, GLONASS bağlantılarının da üründe yer aldığını ekleyelim.

İşletim Sistemi

iOS 6, iPhone 5 ile birlikte gelen işletim sistemi. Apple’ın bu yeni işletim sistemi ile birçok yeniliği iPhone 5 üzerinden ilk kez deneme şansı yakalanacak. Tabii ki iOS 6 işletim sisteminin beraberinde getirdiği en önemli özellikler haritalandırma. 3D olarak kısaltılan 3 boyutlu harita servisini iOS 6 ile birlikte hayata geçirecek olan Apple, iPhone 5 kullanıcılarının herhangi bir harici GPS cihazına ihtiyaç duymadan A noktasından B noktasına gitmelerini sağlayabilecek kadar başarılı parçacıklara sahip. Siri desteği ile sesli komutlara ve taleplere de cevap verebilen harita uygulaması gerçekçi üç boyutlu mimari fotoğraflarıyla göz kamaştırıcı bir yapı ortaya koyuyor.

Siri, iOS 6 ve dolayısıyla iPhone 5 bir kere daha kullanıcıların beğenisini kazanacak gibi görünüyor. Spor karşılaşmaları ve puan durumu, yemek için öneriler ve izlenebilecek filmler gibi yepyeni onlarca soru – cevap öğesine sahip olan Siri, yenilikleriyle iPhone 5 kullanıcılarının sıkça başvuracağı özelliklerden biri olablir. Bununla birlikte Siri’ye birçok yeni dil ekleniyor. Facebook ve/veya Twitter üzerinden ileti paylaşmak da artık Siri’nin özelliklerinden biri. Zira “post” ön ifadesi ile söyleyeceğiniz ifadeyi Facebook ve Twitter üzerinden yayınlayabiliyorsunuz.

PassBook isimli uygulama, iOS 6 işletim sistemine sahip iPhone 5 üzerinden kolayca ödeme yapabilmenizi ve biletler alabilmenizi sağlıyor. NFC yani yakın saha iletişimi özelliği bulunmasa da iPhone üzerinde sanal bir cüzdan oluşturup PassBook uygulaması üzerinden çeşitli ödeme işlemleri gerçekleştirilebilir.

Batarya

iPhone 5 üzerinde yer verilecek pilin mAh açısından değeri açıklanmasa da performansına dair önemli bilgiler var. Apple’a göre iPhone 5 sahip olduğu batarya sayesinde kullanıcısının 8 saatlik 3G görüşmesi yapmasına, LTE açıkken 8 saat internet dolaşmasına, WiFi açıkken 10 saat internette dolaşmasına, 10 saate kadar video izlemesine ve 40 saatte kadar müzik dinlemesine imkan tanıyor. Bununla birlikte 225 saatlik bir beklemesi süresine ulaşılabiliyor.

Bellek – Depolama

iPhone 5, 16 GB, 32 GB ve 64 GB olmak üzere üç farklı depolama seçeneği ile birlikte kullanıcılara ulaşacak. Bu depolama alanlarını herhangi bir harici bellek ile arttırmak mümkün değil.

Çıkış Tarihi ve Fiyatı

iPhone 5, ABD’de operatör kontratları ile birlikte satışa çıkacak. 2 yıl operatör kontratlı fiyatları ise şu şekilde:

  • 16 GB modeli $199
  • 32 GB modeli $299
  • 64 GB modeli $399

Çıkış fiyatı olarak iPhone 4S ile aynı değerlere sahip olduğunu belirtmeliyiz. 14 Eylül’de ön siparişe açılacak yeni iPhone, 21 Eylül itibariyle sahiplerine kavuşacak. iPhone 5 Türkiye fiyatı henüz belli değil. Bununla birlikte iPhone 5’in Türkiye’ye ne zaman geleceği belli olmamakla birlikte Kasım ortasının tahmini tarih olduğunu ekleyelim.

Tanıtım Videosu

iPhone 5 Tanıtım Videosu
MOBİL

iPhone 5 Tanıtım Videosu

Apple'ın bugün San Francisco'daki Yerba Buena Sanat Merkezi'nde tanıtımını yaptığı yeni iPhone modeli iPhone 5 ile ilgili yayınladığı ilk tanıtım videosunu izleyebilirsiniz.

YORUMLAR