İnternette IP Adresinizi Gizleyerek Güvenli Gezinmenin Yolları

IP adresi gizleme işlemini gerçekleştirerek internette anonim bir şekilde gezinebilirsiniz. Bu rehberde söz konusu işlem için iki farklı yöntemi anlattık.

IP adresi gizleme işlemi için uygulayablieceğiniz çeşitli yöntemler yer alıyor. İnternette anonim olarak gezinebilmek için IP adresini kamufle etmek isteyebilirsiniz. Hazırladığımız rehberde söz konusu işlemi mümkün hale getiren iki farklı yöntemi detaylı bir şekilde açıkladık.

Gerek güvenlik adına gerekse erişim engellerini aşmak adına ip adresimizi kamufle ederek internette dolaşmayı tercih edebiliyoruz. Birçok yolu ve yöntemi olan ip gizleme/kamufle işlemi hakkında önemli bilgileri sizler için derledik.

IP Adresi Gizleme Yöntemleri Neler?

  • Proxy
  • VPN

1. Proxy

  • Saydam/Yarı Saydam/Tam Anonim Proxy
  • Açık ve Kapalı Proxy
  • Web Proxy
  • İşletim Sistemi Üzerinden Yapılandıran Proxy

Vekil sunucu olarak da anılan bu sistemde web tarayıcımızdan oluşturduğumuz erişim isteği ara bir sunucudan geçerek erişmek istediğimiz web sitenin sunucularına ulaşır. Erişim esnasında hedef sunucuda var olan ip adresi bilgimiz değil proxy sunusunun ip adresi görünür.

Böylece internet hizmeti sağlayıcı veya hedef web site tabanlı oluşturulan erişim engellerinden etkilenmemiş oluruz. Proxy dediğimiz kavramın birkaç çeşidi var. Beraber inceleyelim.

Saydam/Yarı Saydam/Tam Anonim Proxy

Bazı proxyler internete eriştiğimiz gerçek ip adresimizi erişmek istediğimiz web sitesine arka planda sunarken bazıları tam olarak anonimdir gerçek ip adresimize dair bilgi vermez. Hangi tür proxy sunucusu kullandığımızı bu tür ip sorgu web sitelerinden öğrenebilmek mümkün. 

Açık ve Kapalı Proxy

Bazı proxy servisleri tamamen halka açıp olup bazıları ise kullanıcı adı ve şifre talep ederek sadece belirli kişilere hizmet vermektedir.

Web Proxy

Google'da proxy diye yaptığımız aratmalar sonucu karşımıza çıkan servislerdir. Ulaşmak istediğimiz web sitesinin adresini bu web servislerine yazıp başka bir lokasyondan erişim sağlayabiliriz.

İşletim Sistemi Üzerinden Yapılandıran Proxy

Bazı Proxy servisleri de kullanıcılarına belirli bir ip adresi ve port bilgisi sunar ve kullanıcılar bunu Başlat > Proxy sunucusunu yapılandır yolunu takip ederek ulaştığı Windows arayüzüne kaydeder. Böylece proxy üzerinden internete erişim isteğimiz sistem tarafına işlenmiş olur ve ayarları pasif etmediğimiz sürece tüm bağlantı isteklerimiz proxy sunucu ile işlenir.

2. VPN Programları Listesi

  • TunnelBear VPN
  • Surfshark
  • DotVPN
  • Windscribe
  • Browsec VPN

Virtual Private Network kelimelerinin ilk harfinden türeyen VPN kişiye özel ağ kavramını ifade etmektedir. Proxy'inden farklı olarak kimlik doğrulaması mutlaka gereklidir. Ücretli ve ücretsiz olmak üzere farklı alternatifleri bulunan VPN ağlarına bağlanmak için bize sunulan sunucu, kullanıcı adı ve şifre bilgilerini Windows arayüzüne girmemiz gerekmektedir.

TunnelBear VPN

Çok sayıda sunucuya sahip olan TunnelBear, dünyanın en popüler VPN programlarından bir tanesidir. Program sayesinde IP adresinizi gizleyebilir ve engellenmiş web sitelerine giriş yapabilirsiniz. Hizmette ücretsiz ve ücretli olmak üzere iki farklı sürüm mevcut. Ücretsiz sürümde 500 MB sınır bulunuyor.

Surfshark

Oldukça kolay bir kullanıma sahip olan Surfshark isimli programda çeşitli özellikler mevcut. 65'i aşkın ülkede 3200'den fazla sunucuya sahip olan programın kullanıcı dostu bir arayüzü bulunuyor.

DotVPN

Çok popüler bir VPN hizmeti olan DotVPN programın 700 sunucusu bulunuyor. Platformda ücretli ve ücretsiz olmak üzere iki farklı sürüm mevcut. Her iki sürümde de sınırsız bant genişliği yer alıyor. Program 4096 bit şifreleme desteği sayesinde üst düzey güvenlik sunuyor.

Windscribe

Çok büyük bir popülerliğe sahip olan Windscribe isimli hizmette 256 bi AES şifreleme desteği bulunuyor. Program, sahip olduğu bu teknoloji sayesinde kullanıcılara üst düzey güvenlik sunuyor. Program aracılığı ile internette anonim gezinebilir ve engellenen siteleri ziyaret edebilirsiniz.

Browsec VPN

Engellenmiş sitelerine giriş yapabilmenize ve internet ortamında anonim bir şekilde gezinebilmenize olanak tanıyan Browsec VPN isimli programın Android, iOS, Windows, Mac sürümlerinin yanı sıra Chrome ve Firefox için eklenti desteği de mevcut.

Bu yazıda IP adresi gizleme yöntemlerini açıkladık. Konu ile ilgili düşüncelerinizi aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizimle paylaşmayı unutmayın.

YORUMLAR